Skip to main content

Svesni činjenice da su trenutno količine medicinskog otpada značajno povećane i da je neophodno njegovo bezbedno i pravilno sakupljanje, tretiranje i odlaganje, kolege iz Međunarodne organizacije za upravljanje čvrstim otpadom (ISWA) predstavljaju set preporuka komunalnim preduzećima za odlaganje medicinskog otpada. Pod medicinskim otpadom u ovom prilogu i pratećim preporukama podrazumevamo bolnički, ali i kućni otpad koji nastaje u okviru mera zaštite zdravlja.

Projekat Nemačke razvojne saradnje „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)“ koju sprovodi GIZ u saradnji sa Asocijacijom za upravljanje čvrstim otpadom Srbije (SeSWA) i Privrednom komorom Srbije (PKS), kao dugogodišnjim partnerima Projekta, podržao je ovu inicijativu i doprineo pripremi i distribuciji materijala.

Na ovaj način želimo dodatno da skrenemo pažnju na važnost ovog posebnog toka otpada. Nažalost iskorišćene zaštitne maske i rukavice često završe pored kontejnera, odnosno na deponiji bez prethodnog tretmana što predstavlja potencijalni izvor infekcije.

Detaljne preporuke možete pogledati ovde.

© 2023 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.