Skip to main content

Tokom Pariskog mirovnog foruma, održanog 12. i 13. novembra 2019. godine, u prostorijama kulturnog centra Grande Halle de la Vilette u Parizu predstavljen je jedinstven pristup u borbi protiv organizovanog kriminala, u okviru projekta IPA/2017: Suzbijanje teškog kriminala na Zapadnom Balkanu. Pariski mirovni forum održava se jednom godišnje u cilju pronalaženja mirnih rešenja za globalno upravljanje međunarodnim sistemom koji je u krizi i osiguravanja zajedničkog delovanja svih zainteresovanih strana. Navedeni projekat jedan je od 116 predstavljenih projekata upravljanja, izabranih od preko 800 prijavljenih projekata.

Oko 3.000 zvanica prisustvovalo je forumu, uključujući 30 šefova država i predsednika vlada, 6 šefova velikih multilateralnih organizacija i preko 60 delegacija. Projekat se našao na Pariskom mirovnom forumu, s ciljem da se predstave predlozi o miru i bezbednosti, kao i praktične metode za pružanje neposrednih saveta u datom trenutku, jačajući operativne kapacitete i olakšavajući regionalnu saradnju, kao i saradnju sa institucijama Evropske unije. Prisustvo na Forumu omogućilo je predstavnicima ovog projekta da učestvuju u relevantnim diskusijama i radionicama (na teme kao što su globalno upravljanje, trgovina kulturnim dobrima i finansiranje terorizma), kao i da prošire rastuću mrežu za pružanje podrške istrazi i krivičnom gonjenju preko granica.

Projekat zajednički finansiraju Evropska unija (DG NEAR) i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ), a sprovode ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije i Centar za međunarodnu pravnu saradnju (CILC).

Za više informacija o Pariskom mirovnom forumu posetite zvanični sajt Pariskog mirovnog foruma. Za detaljnije informacije o Forumu, vesti o drugim projektima i više informacija o našem radu, posetite i sajt IPA/2017: Suzbijanje teškog kriminala na Zapadnom Balkanu.

© 2023 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.