Skip to main content

Molekularni biolog i vlasnik sopstvene kompanije, Marko Panić, vratio se u Srbiju. Sa svojim poslovnim partnerom je na tržište plasirao svoj drugi izum iz oblasti biotehnologije: ventilator kao komponentu za respiratore. Tako Srbija blagovremeno može da se pripremi za novi talas virusa COVID-19.

IME
Marko Panić
OBRAZOVANJE
Molekularni biolog
ZEMLJA ANGAŽOVANJA
Srbija
INSTITUCIJA
Biološki fakultet univerziteta u Beogradu

Stabilan ekonomski rast, porast stranih direktnih investicija i poboljšana klima za privredne aktivnosti motivišu mnoge Srbe da se vrate u zemlju porekla. Tako i Marka Panića. Doktorirao je u Nemačkoj i tamo radio na univerzitetu u Štutgartu. Po povratku je na Biološkom fakultetu univerziteta u Beogradu pronašao jako dobre uslove za istraživanje. Program Migracije & Dijaspora, finansiran od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) subvencionisao je njegovo tamošnje angažovanje.

„Beograd je sjajan – za moju akademsku karijeru i moju novoosnovanu biotehnološku kompaniju. Prema KOVIDU 19 imam inventivni pristup.“

Srbija se takođe pokazala kao privlačna lokacija za njegovu ideju o osnivanju biotehnološke kompanije, jer niži troškovi razvoja olakšavaju proizvodnju pojedinačnih komponenti u manjim serijama. Panić je sa svojim prijateljem, stručnjakom u oblasti mašinstva, i današnjim poslovnim partnerom, Tomislavom Radišićem, osnovao kompaniju „Smart Research“ i razvio uređaj koji samostalno obavlja biohemijska laboratorijska ispitivanja. Kada je korona virus počeo da se širi u celom svetu, ova kompanija je u roku od nekoliko nedelja proizvela prototip mehaničkog ventilatora koji može da se koristi kao komponenta u hitno potrebnim respiratorima srpske proizvodnje.


Naša ponuda: postanite stručnjak povratnik

  • Da li ste stekli fakultetsku diplomu u Nemačkoj ili ste stručnjak sa profesionalnim iskustvom? Da li potičete iz jedne od naših partnerskih zemalja? Da li želite da se vratite u zemlju porekla i ostvarite uspeh? U tom slučaju se prijavite kao stručnjak povratnik!
  • Stručnjaci povratnici su kvalifikovani radnici i rukovodioci obrazovani u Nemačkoj koji svoje stručno znanje koriste na ključnim pozicijama u zemljama porekla.
  • Mi stručnjake podržavamo prilikom povratka u zemlju porekla: počev od nalaženja posla, preko posredovanja odgovarajućeg poslodavca do uspostavljanja kontakata u zemlji.
  • Mi Vas pratimo u toku celokupnog procesa i osiguravamo da Vaš povratak bude uspešan za Vas, Vašeg poslodavca i zemlju porekla.
  • Za više informacija posetite našu internet stranicu: cimonline.de.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.