Skip to main content

Srbija igra ključnu uloguu političkoj stabilnosti Jugozapadne Evrope i predstavlja jednu od najznačajnijih partnerskih država za nemačku razvojnu saradnju u regionu.

Srbija igra ključnu ulogu u političkoj stabilnosti Jugozapadne Evrope i jedna je od najznačajnijih partnerskih država za nemačku razvojnu saradnju u regionu. Od samog početka, cilj nemačke podrške bio je da Srbiju približi Evropskoj uniji i da osnaži efikasnost ekonomije, kao i da poboljša životni standard građana. Moto naše saradnje stoga je „Inicijativa za održivi rast i zaposlenje“. Sve aktivnosti usmerene su na jačanje mira, stabilnosti i prosperiteta regiona Zapadnog Balkana.

Sredstva korišćena za finansiranje saradnje sa Srbijom prvenstveno dolaze iz budžeta Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke(BMZ). U skladu sa procedurama BMZ, ekonomska saradnja između Nemačke i Srbije se najčešće sprovodi kroz dve organizacije: KfW Razvojna banka zadužena je za investicione projekte, dok je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH zadužena za konsultantske projekte. Pored toga, mnoge nevladine organizacije koriste sredstva BMZ za implementaciju projekata u Srbiji.

Preko 20 godina saradnje

400

nemačkih kompanija koje trenutno posluju u Srbiji

7500

miliona evra očekivanih u bilateralnoj trgovini u 2022. godini

75000

ljudi zaposleno u Srbiji kao direktna posledica nemačkih ulaganja

26

povećanja bilateralne trgovine tokom prethodne godine

Investicije privatnog sektora Nemačke u Srbiji

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.