Skip to main content

Policijski istražitelji i javni tužioci iz Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije pohađali su u Beogradu od 15. do 22. maja 2024. dve napredne tematske radionice o otkrivanju, akviziciji i korišćenju digitalnih dokaza i istraživanju kriminalnih aktivnosti korišćenjem kripto valuta i drugih oblika digitalne imovine.

Obuka je organizovana u cilju daljeg unapređenja tehnika i veština identifikacije, izdvajanja, analize, izveštavanja i korišćenja elektronskih dokaza u okviru istraga i krivičnog gonjenja krivičnih dela. Obukom su, kroz demonstracije i praktični rad, obuhvaćeni arhitektura IT sistema i organizacija medija za skladištenje podataka, osnovni procesi i faze digitalne forenzike, rukovanje digitalnim dokazima i njihova dokazna vrednost, najvažniji forenzički alati i smernice za njihov izbor, osnove istraga pranja novca korišćenjem blockchain i drugih tehnologija decentralizovanog digitalnog novca.

Radionice su vodili forenzičari za istraživanje visokotehnološkog kriminala kompanije INSig2.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta “Podrška jačanju vladavine prava u Srbiji”, zajednički finansiranog od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) – EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA – za čiju impementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

Fotografije: Borko Nikolić za GIZ

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.