Skip to main content

Nemačka razvojna saradnja u saradnji sa NALED-om obezbedila je maske, rukavice, vizire i dezinfekciona sredstva za zaposlene u socijalnoj zaštiti u 15 gradova i opština, u cilju njihove efikasnije zaštite, ali i zaštite korisnika ovih institucija tokom trajanja opasnosti od kovida-19.

Donacija se uručuje u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“ sledećim gradovima i opštinama: Plandište, Arilje, Kosjerić, Sremska Mitrovica, Ruma, Pećinci, Šid, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice, Mionica, Lajkovac, Loznica i Krupanj.

GIZ pruža podršku unapređenju usluga socijalne zaštite, tako da one što bolje odgovaraju na potrebe osetljivih društvenih grupa. U kontekstu zdravstvenih rizika koje epidemija nosi važno je održati kontinuitet pružanja usluga i verujemo da će podrška u vidu zaštitne opreme tome doprineti – izjavila je Iva Vučićević iz GIZ-a.

Početkom aprila, NALED je pokrenuo onlajn platformu za donacije kako bi povezao i ujedinio svoje članove i partnere u borbi protiv kovida-19, i to na prvom mestu lokalne samouprave kojima je potrebna pomoć, sa kompanijama i međunarodnim organizacijama koje tu pomoć mogu da pruže.

Tokom vanrednog stanja, kada su se potrebe građana i zdravstvenih ustanova činile najveće, putem NALED-ove platforme za donacije uspeli smo da obezbedimo hranu, medicinsku, zaštitnu i IT opremu za 41 opštinu u iznosu većem od 250.000 evra.  Sada, kada se epidemiološka situacija ponovo pogoršava, drago nam je što sa partnerima iz Nemačke razvojne saradnje možemo da uručimo skoro 95.000 pari rukavica i još toliko maski, kao i oko 4.000 vizira i više od 4.000 litara dezinfekcionih sredstava socijalnim radnicima koji su svakodnevno izloženi opasnostima od ovog virusnog oboljenja– kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Prema potrebama iskazanim na platformi NALED-a, u 34% lokalnih samouprava u Srbiji ističu da bi im donacije u medicinskoj i zaštitnoj opremi bile veoma značajne u suzbijanju pandemije i zaštiti stanovništva.

 

© 2023 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.