Skip to main content

GIZ projekti u Srbiji

Energija, transport i zaštita klime u Jugoistočnoj Evropi

Naziv: Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energija, transport I zaštita klime (ORF-ETC)
Nalogodavac: Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ)
Kofinansira: Evropska unija (EU)
Zemlja: Jugoistočna Evropa (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija)
Glavni provedbeni partner: Sekretarijat Regionalnog saveta za saradnju (RSS) za Jugoistočnu Evropu
Trajanje projekta: od 2020. do 2025. godine
Kontakt: Sibylle Strahl,sibylle.strahl@giz.de

Početno stanje

Zemlje Zapadnog Balkana streme ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i moraju zbog toga da prilagode svoje pravne propise i političke ciljeve standardima EU u nekoliko političkih oblasti, između ostalog, u oblastima energetike, transporta i zaštite klime. To znači da zemlje Zapadnog Balkana treba da preuzmu i postignu energetske i klimatske ciljeve EU.

Iako su, doduše, pojedini gradovi u regionu već izradili odgovarajuće planove, i dalje postoji nedostatak kapacitita koji su neophodni za njihovo sprovođenje. Međutim, ključno je da zemlje aktivno doprinose postizanju klimatskih ciljeva te da istodobno unaprede svoje kapacitete u oblastima urbanističkog planiranja, otpornosti na klimatske promene, zaštite od katastrofa, mobiliteta i energetike. Nekoliko institucija i inicijativa – vladinih i nevladinih – već rade na merama koje obećavaju značajan napredak.

Cilj

Regionalna saradnja u zemljama Zapadnog Balkana unapređuje sprovođenje mera energetike, transporta i zaštite klime u regionu shodno standardima EU.

Metodološki pristup

Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energija, transport i zaštita klime (ORF-ETC) usredsređen je na izgradnju kapaciteta koji su neophodni za planiranje i sprovođenje mera dekarbonizacije u oblastima energetike, klime i transporta. Projekt kofinansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Pod nazivom „EU4 Energy Transition: Sporazum gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ od 2021. godine Evropska unija podržava sa pet milion evra sprovođenje ORF-ETC-a u zemljama Zapadnog Balkana. Ovim sredstvima su proširene mere u okviru globalnog Sporazuma gradonačelnika kako bi se opštinama i gradovima dala veća podrška za izradu i sprovođenje akcionih planova za održivu energiju i klimu. U Turskoj, EU4 Energy Transition projekat finansira EU, a sprovodi ga litvanska Centralna agencija za upravljanje projektima (CPMA).

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.