Skip to main content

GIZ projekti u Srbiji

Podrška slobodi i pluralizmu medija na Zapadnom Balkanu

Naslov: Podrška slobodi i pluralizmu medija na Zapadnom Balkanu
Naručilac: Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ)
Kofinansiranje: Evropska unija (EU)
Zemlje: Zemlje Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija
Ukupan rok: 2022-2025

Kontekst

Promena obrazaca potrošnje, prezasićena medijska tržišta, politička kontrola tržišta oglašavanja i nelojalna konkurencija pogoršavaju finansijski pritisak kojem su izloženi nezavisni mediji na Zapadnom Balkanu. Pritisak se pojačao od pandemije COVID-19, ali u isto vreme se pojavljuju nove prilike jer se publika sve više okreće nezavisnim medijima za pouzdane, uravnotežene i relevantne informacije na mreži. Trenutna situacija naterala je medije na Zapadnom Balkanu da istražuju nove načine da se izbore sa izazovima i istraže nove mogućnosti poboljšanjem svojih kapaciteta za izveštavanje i generisanje prihoda.

Cilj

Poboljšani su konkurentnost, novinarski kvalitet i inovativnost nezavisnih medijskih organizacija na Zapadnom Balkanu.

Pristup

Projekat podržava medijske organizacije da postanu konkurentnije. To će podržati tehničke investicije zajedno sa analizom publike i novim poslovnim idejama. Kroz prilagođene kurseve obuke, menadžeri uče kako da strateški razviju svoje kompanije kako bi postali profitabilniji. Da bi proširili domet odabranih medija, projekat takođe promoviše profesionalno novinarstvo. Podržava nove, visokokvalitetne formate kojima potrošači veruju, a koji su prilagođeni specifičnim ciljnim grupama. Pored toga, projekat pomaže u poboljšanju komunikacije i uspostavljanju saradnje između medijskih organizacija, tehnoloških firmi, kao i drugih privatnih kompanija. Nastali novi modeli saradnje mogu ojačati buduću održivost posebno manjih medijskih organizacija. Saradnjom sa akterima digitalnog ekosistema može se ojačati inovativni kapacitet medijskih organizacija i razviti digitalni alati po meri za upotrebu u svakodnevnom uređivačkom radu.

Projekat sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa DW Akademie i Internews Europe kao implementacionim partnerima.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.