Skip to main content

GIZ projekti u Srbiji

Pokretanje zelene tranzicije u privatnom sektoru

Zelena ekonomija u Srbiji

Naziv: Pokretanje zelene tranzicije u privatnom sektoru
Naručilac: Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ)
Zemlja: Srbija
Glavni implementacioni partner: Ministarstvo privrede Republike Srbije
Glavne institucije zadužene za realizaciju: Ministarstvo privrede Republike Srbije​​​​​​​, Privredna komora Srbije
Ukupno trajanje: Od 2024. do 2026.
Produkti i stručnost: Ekonomski razvoj i zapošljavanje
Kontakt
Tomislav Knežević
tomislav.knezevic@giz.de

Kontekst

Srpska ekonomija je usko povezana sa Nemačkom i EU. Ovo povećava pritisak na srpsku privredu u pogledu zakonskih zahteva, kao što su oni koji proizilaze iz nemačkog Zakona o korporativnim obavezama dužne pažnje (due dilligence) u lancima snabdevanja. Da bi nastavila da raste, srpska privreda treba da pređe u klimatski neutralnu, resursno efikasnu i inkluzivnu ekonomiju, „zelenu ekonomiju“. Međutim, posebno mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP), koja čine 99 odsto srpskih preduzeća, trenutno nisu u poziciji da to učine.

Cilj

Srpska MMSP mogu biti konkuretna na međunarodnim tržištima – uprkos globalnim izazovima. Ona koriste potencijal zelene ekonomske tranzicije na profitabilan način.

Pristup

Projekat savetuje Ministarstvo privrede Republike Srbije o prelasku na zelenu ekonomiju. Ona doprinosi važnim aspektima političkim strategijama i procesima, na primer kao deo sprovođenja nacionalnih industrijskih politika. Istovremeno, projekat podržava poslovne organizacije kao što je Privredna komora Srbije u usklađivanju njihovih usluga sa potrebama MMSP – na primer u oblasti zaštite životne sredine.

Projekat podržava odabrana MMSP pružanjem stručnih saveta i direktnim finansijskim doprinosima za razvoj i implementaciju zelenih poslovnih modela i praksi, i na taj način iskorišćavanje potencijala zelene tranzicije. Na taj način mogu kreirati inovativne proizvode i usluge za globalno tržište.

Poseban fokus je na preduzećima koja vode žene, posebno na mikro preduzeća u poljoprivredi i turizmu.

Projekat dosledno saopštava javnosti važne rezultate projektnog rada u cilju podizanja svesti o zelenoj tranziciji među srpskim kompanijama, političkim akterima i stanovništvom.

 

Poslednje ažuriranje: mart 2024

© 2023 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.