Skip to main content

GIZ projekti u Srbiji

Podrška globalnom sporazumu o migracijama

Naziv: Program “Migracije u kontekstu razvoja”
Naručilac: Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ)
Zemlja: Albanija, Etiopija, Ekvador, Gruzija, Gana, Indija, Indonezija, Kamerun, Kolumbija, Kosovo, Nepal, Srbija, Tunis, Ukrajina, Vijetnam.
Glavne institucije zadužene za realizaciju: Ministarstva rada ili nadležne lokalne institucije za zapošljavanje u zemljama u kojima se sprovodi program.
Ukupno trajanje: 2023. godine do 2025. godine
Produkti i stručnost: Ekonomski razvoj i zapošljavanje
Kontakt: David Nii Addy, nii.addy@giz.de

Kontekst

Prema Ujedinjenim nacijama, u 2020. godini broj međunarodnih migranata porastao je na 281 milion. Žene čine skoro polovinu ovog broja. Migranti daju značajan doprinos razvoju, gradeći mostove između zemalja porekla i zemalja u kojima žive i rade.

Međutim, migracije takođe podrazumevaju rizik, ukoliko pojedinci napuste svoje matične zemlje zbog nedostatka perspektive i izloženi su velikoj opasnosti, ili kada migranti rade u nesigurnim uslovima bez socijalne zaštite. Ovo poslednje se posebno odnosi na žene koje migriraju iz zemalja sa niskim prihodima koje rade kao negovateljice ili poslove vezane za održavanje domaćinstva.

Globalni sporazum o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama (GCM), usvojen 2018. godine, pruža političku osnovu za smanjenje rizika pri migraciji.

Cilj

Zemlje koje sarađuju na projektu sprovode niz ciljeva vezane za sigurne, uredne i regularne migracije kako je definisano GCM-om, a za postizanje ovih ciljeva koriste i angažovanje dijaspore u Nemačkoj.

Pristup

Projekat se sprovodi kroz četiri ključne tematske oblasti:

  • Podržava političke partnere kao što su ministarstvo za rad u uspostavljanju i širenju savetodavnih usluga za osobe zainteresovane za migraciju i savetuje partnere kako se mogu kreirati standardi za etičko zapošljavanje.
  • Takođe podržava razvojno orijentisane aktivnosti dijaspore u Nemačkoj, na primer subvencionisanim angažovanjima u zemlji porekla i savetuje odabrane zemlje o primeni strategije o dijaspori.
  • Kao doprinos feminističkoj razvojnoj politici, projekat u zemljama u kojima se sprovodi podržava političke aktere i organizacije civilnog društva u cilju minimiziranja rizika pre i tokom migracije.
  • Projekat takođe jača globalna partnerstva, na primer davanjem doprinosa Multipartnerskom fondu UN za migracije (UN Migration Multi-Partner Trust Fund (M-MPTF)) i pružanjem finansijske podrške Globalnom institutu za podatke (Global Data Institute) koji je osnovala Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Od: avgusta 2023

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.