Skip to main content

GIZ projekti u Srbiji

Program školske razmene na Zapadnom Balkanu

Naziv: Program školske razmene na Zapadnom Balkanu
Nalogodavac: Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke (BMZ)
Kofinansiranje: Evropska unija​​​​​​​
Zemlja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija​​​​​​​
Nosilac projekta: Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO)​​​​​​​
Period trajanja​​​​​​​: 2020 – 2024

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova

Izazov

Društva Zapadnog Balkana dele složeno istorijsko nasleđe i suočavaju se sa mnogim zajedničkim izazovima. Međutim, nepoverenje, predrasude i nedostatak tolerancije između različith etničkih grupa su i dalje rasprostranjeni i podrivaju regionalnu saradnju i zajedničko delovanje. Da bi se ovo prevazišlo, potrebni su veće razumevanje, tolerancia i solidarnost.

Dijalog među mladima je naročito važan za podsticanje mirnog suživota u regionu. Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je osnovana 2016. godine sa ciljem da unapredi pomirenje i saradnju kroz programe razmene. Uz podršku relevantnih ministarstava, RYCO omogućava da škole sarađuju i sprovode programe razmene. Institucionalna dimenzija razmena stvara dugoročne i održive izglede za pomirenje.

Cilj

Regionalni program školskih razmena na Zapadnom Balkanu je osnovan i institucionalni kapaciteti RYCO-a su ojačani.

Pristup

Projekat pruža podršku RYCO-u kroz organizacionu analizu, uspostavljanje osnovnih procedura, uvođenje IT alata i različite treninge namenjene zaposlenima u RYCO-u. Osim toga, podržava RYCO u razvoju i sprovođenju regionalnog programa školskih razmena. Kroz ovaj program škole iz regiona imaju priliku da uspostave partnerstva, zajednički apliciraju za tehničku i finansijsku pomoć i dobiju podršku za svoje razmene.

Projekat je kofinansiran od strane Evropske unije.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.