Skip to main content

GIZ projekti u Srbiji

Program stažiranja: stažiranje u Nemačkoj promoviše izglede za posao na Zapadnom Balkanu

Naslov: Program stažiranja njemačkog biznisa za zemlje zapadnog Balkana
Po nalogu: Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ)
Država: Zapadni Balkan (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija)
Celokupan rok: 2020-202

Kontekst

Zemlje zapadnog Balkana su pogođene visokim nivoom nezaposlenosti mladih. Istovremeno, kompanije u regionu žale se na nedostatak kvalifikovanih radnika. Nedostatak praktične važnosti u univerzitetskom obrazovanju znači da diplomiranim studentima često nedostaju iskustvo i kvalifikacije koje su kompanijama potrebne da bi uspješno započele svoju karijeru.

Program stažiranja ustanovljen je 2003. godine – u znak sećanja na Zorana Đinđića, prvog demokratski izabranog premijera Srbije. Ciljevi programa su bili, i još uvek su, da se odaje pravda zaostavštini ubijenog srpskog lidera i da se mladima sa Zapadnog Balkana pruži bolje razumevanje evropskih vrednosti. Istovremeno, nastoji poboljšati njihove izglede za zapošljavanje i dati doprinos dijalogu i pomirenju u regionu.

Cilj

Maturanti iz zemalja Zapadnog Balkana imaju bolje izglede na tržištu rada.

Pristup

Svake godine, program stažiranja dodjeljuje do 75 stipendija za šestomjesečnu praksu u Njemačkoj studentima ili mladim diplomcima sa Zapadnog Balkana. Prakse stipendistima pružaju uvid u korporativnu kulturu u Njemačkoj, a istovremeno im omogućavaju sticanje praktičnog profesionalnog iskustva i međunarodnih veština. To im daje bolje mogućnosti na tržištu rada nakon što se vrate kući. Kompanije u svojim matičnim zemljama također imaju koristi od stručnosti i iskustva koje su stekle, što u dodatno pospešuje ekonomski razvoj.

Kao dodatak ovome, projekat je pokrenuo alumni mrežu za bivše stipendiste. U okviru mreže se svake godine održavaju brojne aktivnosti i događaji koje alumni sami organizuju. Na ovaj način, program podržava mrežu kosmopolitskih mladih profesionalaca, istovremeno promovišući prekogranični dijalog i pomirenje u regionu.

Program stažiranja vodi Njemački komitet za istočnoevropske ekonomske odnose; Fondacija Zoran Đinđić je partner u implementaciji programa.

Posljednje ažuriranje: maj 2022

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.