Skip to main content

KfW projekti u Srbiji

Razvoj finansijskog sektora za podršku ruralnim oblastima u Srbiji

Po nalogu Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomski razvoj (BMZ)
Partneri: Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine; Narodna banka Srbije; finansijske institucije (banke, lizing kompanije i osiguravajuća društva)
Projektni period: 2012. – otprilike do 2026.

Izazovi

  • Nerazvijen pristup finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća I poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim oblastima Srbije.
  • Nedostatak finansijskih proizvoda i rešenja prilagođenih interesima klijenata u ruralnim oblastima
  • Nekonzistentnost nacionalne strategije ruralnog razvoja i aktivnosti u privatnom sektoru

Pristup

Ovaj projekat će unaprediti profesionalne finansijske usluge za klijente u ruralnim područjima u dva koraka.

Korak 1: razvoj profesionalnog finansiranja agrarnog poslovanja u komercijalnim bankama (“agri-desks”). Ti eksperti u stanju su da procene rizike poljoprivrednog poslovanja na odgovarajući način i da odgovore potrebama klijenata u ruralnim područjima nudeći finansijska rešenja prilagođena njima. Krediti koji se odobravaju klijentima refinansiraju se iz dugoročnih fondova sa subvencionisanom kamatom koje obezbeđuje KfW u okviru finansijske saradnje. Krediti se koriste za investicije u izgradnju farmi, zemljište, zemljoradnju, stočnu hranu, mašine ili seme. Štaviše, KfW radi na razvoju proizvoda koji će predstavljati kombinaciju kredita i osiguranja, čime će biti optimizovano upravljanje rizikom na farmama.

Korak 2: širenje programa u svetlu  predvidivih strukturnih promena u Srbiji narednih godina. Očigledno je da će dublja integracija Srbije u evropsko tržište dovesti do jače konkurencije i do izlaska sa hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim

oblastima. Te farme će moći da ulože u profesionalnu proizvodnju ili u alternativne opcije za ostvarenje prihoda. Stoga će one tražiti odgovarajuća finansijska rešenja. KfW je zato proširila programe za ruralna područja kako bi pružila podršku bankama i) da razumeju strukturne promene i  ii) da odgovore potrebama odgovarajućim finansijskim rešenjima u sektorima poput građevine, usluga, isporuka i / ili logistike.

Za sada postoji neslaganje između nacionalne strategije ruralnog razvoja i aktivnosti privatnog sektora. KfW banka je zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine kreirala Platformu za tehničku pomoć koja će okupiti donosioce političkih odluka i privatne finansijske institucije u program. Pošto ne postoji državna razvojna banka u Srbiji, privatne finansijske institucije imaju ključnu ulogu u uspostavljanju jasne strategije za razvoj ruralnog područja.

Biće odabran međunarodno priznat i iskusan stručnjak za agrarno i ruralno finansiranje koji će u bliskoj saradnji sa institucijama Republike Srbije pružiti podršku procesu proširenja i produbljenja tržišta dodatnim proizvodima.

Agro-Protekt

KfW razvojna banka je u decembru 2015. godine potpisala Ugovor o kreditu sa Banca Intesa o finansiranju proizvoda poljoprivrednog osiguranja. Ovaj jedinstveni proizvod kombinuje kreditni kredit sa osiguranjem useva koje pokriva tri osnovna rizika (grad, grmljavina, požar). Ideja proizvoda je da krajnji korisnik (farmer) ode u banku i dobije dva proizvoda u jednom ugovoru: kredit i osiguranje. Ukoliko dođe do osiguranog slučaja, osiguravajuće društvo će otplatiti kredit umesto poljoprivrednika. Pored toga, cena ovog kombinovanog proizvoda je niža nego kada bi se poljoprivrednik odlučio da ih kupuje zasebno.

Od početka programa, službenici prodaje iz 35 ekspozitura Banca Intesa uspeli su da isplate ukupno 933 AgroProtektova kredita u vrednosti od 3,3 miliona evra. Prosečna veličina isplaćenog kredita bila je 3, 500 evra.

Banca Intesa i Generali osiguranje potpisali su 2020. godine novi trogodišnji ugovor o saradnji za AgroProtekt kredite. Usevi obuhvaćeni novim sporazumom ostaju isti, kao i osigurani rizici. Međutim, osim u AP Vojvodini, AgroProtekt krediti se sada nude i u novim regionima, i to: Grad Beograd, Mačvanski, Kolubarski, Šumadijski, Podunavski, Pomoravski i Braničevski okrug.

 

Rezultati

  • Na srpsko tržište uvedeni su novi proizvodi i finansijska rešenja od strane partnerskih finansijskih institucija.
  • Klijentima u ruralnim područjima biće ponuđena adekvatna finansijska rešenja.
  • Klijenti će imati priliku da profesionalizuju svoje poslovanje i da postanu konkurentniji u međunarodnoj trgovini.
  • Započet je dijalog između partnerskih finansijskih institucija i tela Vlade sa ciljem da se ustanovi jasna strategija za razvoj ruralnih područja.
  • Četiri programa ruralnog razvoja obezbedila su sredstva u iznosu od preko 160 miliona evra
  • Otvaranje 6.000 i očuvanje više od 30.000 radnih mesta

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.