Skip to main content

GIZ projekti u Srbiji

Sprovođenje reformske agende za trgovinu i konkurentnost u Jugoistočnoj Evropi

Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Spoljna trgovina (ORF-FT)
Naručilac: Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ)
Su-finansijer: Evropska unija
Zemlja: AlbanijaBosna i HercegovinaKosovo*, MoldavijaCrna GoraSeverna Makedonija i Srbija
Politički sponzori: Regionalni savet za saradnju (RCC)
Trajanje: od 2006. do 2025. godine
Rezultati i ekspertiza: Ekonomski razvoj i zapošljavanje
Kontakt: Tanja Bošković,  tanja.boskovic@giz.de

Kontekst

Veća trgovinska razmena i konkurentnost između strana potpisnica Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) nudi značajan potencijal za njihove privrede. Pa ipak, sprovođenje relevantnih mera kasni za regionalnim sporazumima dovodeći do sporog usaglašavanja trgovinskih zakona i propisa sa EU standardima. Sistemi infrastrukture kvaliteta nisu dovoljno razvijeni i usaglašeni a a posebno zakonodavstvo o industrijskim proizvodima nije uvek u skladu sa najnovijom pravnom tekovinom EU. . Vrednost trgovinske razmene u CEFTA ekonomijama raste ali je njen pun potencijal i dalje neiskorišćen. Startap kompanije u regionu se suočavaju sa teškoćama u osvajanju novih tržišta, dok glavni izazov  za startap habove ostaje ponuda  inovativne i prikladne podrške preduzećima u razvoju.

Cilj

Privrede CEFTA-e su unapredile sprovođenje reformske agende za trgovinu i konkurentnost u skladu sa zahtevima procesa približavanja EU.

Princip

Projekat podržava CEFTA strukture, resorna ministarstva, relevantne državne organe i privatni sektor u jačanju njihovih implementacionih kapaciteta.

Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Spoljna trgovina (ORF-FT) podržava regionalne inicijative koje se fokusiraju na olakšavanje trgovine robom i uslugama, a čiji je krajnji cilj stvaranje zajedničkog tržišta. Ove inicijative promovišu međusobno priznavanje Ovlašćenih privrednih subjekata (AEO) i dokumenata za prelazak granice čime bi se postiglo pojednostavljenje i pojeftinjenje prekograničnih procedura. Istovremeno se bave zajedničkim upravljanjem rizicima za carinske i granične agencije.U oblasti trgovine uslugama, projekat podržava  CEFTA kontakt tačke kako bi im se omogućilo da delotvorno koordiniraju sprovođenje Dodatnog protokola 6 uz CEFTA Sporazum.

Projekt podržava CEFTA privrede u  unapređenju institucija infrastrukture kvaliteta (IK) i njihovo usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU.

Projekat takođe pospešuje regionalnu saradnju u oblasti elektronske trgovine i inovacija, jačanjem konkurentnosti kompanija koje se bave  elektronskom  trgovinom i startap habova, kao i njihovih veza sa tržištem EU.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.