Skip to main content

GIZ projekti u Srbiji

Veštine za zelenu transformaciju

Stručno obrazovanje i zapošljavanje mladih u Srbiji

Naziv: Veštine za zelenu transformaciju
Naručilac: Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ)
Zemlja: Srbija
Glavni implementacioni partner: Ministarstvo prosvete Republike Srbije​​​​​​​, Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija
Glavne institucije zadužene za realizaciju: Agencija za kvalifikacije, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Privredna komora Srbije, stručne škole, kompanije
Ukupno trajanje: Od 2024. do 2026.
Produkti i stručnost: Ekonomski razvoj i zapošljavanje
Kontakt
Frank Wullkopf
frank.wullkopf@giz.de

Kontekst

Iako se sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji poboljšao poslednjih godina, još uvek nije spreman za buduće izazove. Postojeći sistem srednjeg stručnog obrazovanja ne obučava dovoljno kvalifikovane radne snage  i veoma sporo reaguje na zelene tranzicione procese, uključujući i digitalnu transformaciju.

Sistemu je zato potrebna podrška kako bi se omogućilo sticanje zelenih veština koje su ključne ne samo za mlade ljude da unaprede svoju zapošljivost, već i za ubrzanje napretka zelene transformacije u kompanijama a time i za povećanje konkurentnosti srpske privrede.

Cilj

Srpski sistem stručnog obrazovanja usmeren je ka zahtevima zelene transformacije.

Pristup

Projekat, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, radi na razvoju i sprovođenju sveobuhvatne informativne kampanje. Cilj je da se podigne svest kod ključnih zainteresovanih strana – kao što su Ministarstvo prosvete, Kancelarija za dualno obrazovanje, Privredna komora Srbije i stručne škole – o potencijalima koje sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji nudi za zelenu transformaciju.

Pored toga, projekat pruža podršku relevantnim akterima srednjeg stručnog obrazovanja da razviju svoje institucionalne i kadrovske kapacitete kako bi uskladili sistem srednjeg stručnog obrazovanja sa transformativnim procesima.

Takođe, postojeći obrazovni programi i stručne obuke su izmenjeni dodavanjem zelenih veština u ove programe- na primer, ekološki prihvatljive obuke za zavarivače. Pored toga, razvijaju se i novi zeleni obrazovni programi i stručne obuke.

Projekat takođe uključuje Nemačko-srpsku Inicijativu za održivi rast i zapošljavanje, koja obuhvata i koordinira aktivnosti nemačko-srpske razvojne saradnje. Radi na inovativnim pristupima i relevantnim temama za digitalnu i zelenu transformaciju zajedno sa predstavnicima države i civilnog društva u Srbiji. Cilj je stvaranje fleksibilnog i inovativnog pristupa nemačkoj razvojnoj saradnji sa Srbijom u bliskoj budućnosti.

 

Poslednja ispravka: mart 2024.

© 2023 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.