Skip to main content

Savez nemačkih gradova uzvratio je posetu Srbiji

Reforma javne uprave pokriva široki spektar tema: od pojednostavljenja procedura, preko javnih konsultacija do e-uprave. Koliko god ove teme bile različite, zajednički im je jedan faktor koji dovodi do uspeha: obučeni i kompetentni državni službenik. To se posebno odnosi na nivo lokalne samouprave, gde su državni službenici u direktnom kontaktu sa građanima kojima pružaju usluge.

Zajedničko interesovanje za upravljanje i razvoj ljudskih resursa okupilo je početkom septembra tokom posete Srbiji predstavnike Saveza nemačkih gradova i srpskih institucija. Ovo, međutim, nije njihov prvi susret. Poseta je usledila nakon uspešne studijske posete srpskih institucija u Nemačku 2018. godine, u okviru nemačko-srpskog projekta razvojne saradnje Podrška reformi javne uprave u Srbiji, tokom kojeg je dogovorena povratna poseta.

Juta Trost, referentkinja za ljudske resurse pri Savezu nemačkih gradova i Katrin Krumbah, rukovoditeljka Sektora za razvoj kadrova grada Bona, započele su posetu sastankom sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave u vladi Srbije, Brankom Ružićem. Najzanimljivija razmena iskustava ticala se savremenih pristupa ljudskim resursima: eLearning, podučavanje, mentorstvo i interaktivno učenje.

Srbija je 2017. godine osnovala Nacionalnu akademiju za javnu upravu, koja je u međuvremenu obučila 2.377 državnih službenika i organizovala 132 obuke. Kako osigurati kontinuiranu obuku i razvoj državnih službenika na lokalnom nivou – razmenjena su iskustva i najbolje prakse. Posebna pažnja posvećena je radu Stalne konferencije gradova i opština – srpskog pandana Asocijacije nemačkih gradova. Iako se razlikuju po veličini i obimu, oba udruženja predstavljaju interese lokalnih vlasti u odnosu na nacionalna, regionalna ili evropska tela. Uspostavljena je i aktivna razmena o najefikasnijim metodama zastupanja interesa gradova i opština – što je tema od velikog značaja za lokalne samouprave u Srbiji.

„Reforme sprovode ljudi i najbolja investicija koju možemo napraviti upravo se odnosi na njih. Zato smo zahvalni na različitim projektima koji podržavaju reforme, između ostalog i nemačkoj vladi i GIZ-u“, zaključio je ministar Ružić.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.