Skip to main content

U četvrtak, 14. marta 2019. sa početkom u 11h, u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu otvoren je prvi trening centar za obuku CNC operatera u okviru Srednje stručne škole, a zatim je u prostorijama muzeja Stare livnice obeleženo 165 godina postojanja škole.

CNC trening centar u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu, renoviran je i opremljen u okviru javno privatnog partnerstva između škole, grada Kragujevca, kompanija – MIND Group, Siemens, Wacker Neuson, Unior Components, Gorenje Group, Teximp i projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih. Srednja stručna škola je u okviru nemačke razvojne saradnje takođe podržana i kroz projekat Reforma srednjeg stručnog obrazovanja i po modelu dualnog obrazovanja već 5 godina školuje mlade potrebne lokalnoj privredi. Cilj novouspostavljenog partnerstva je da se i kroz neformalno obrazovanje podrži zapošljavanje mladih u skladu sa potrebama privatnog sektora.

Svečanost je započeta otvaranjem CNC trening centra, a skupu su se tim povodom obratili predstavnici škole, grada Kragujevca, Ambasade SR Nemačke u Srbiji, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Privredne komore Srbije, koji su bili složni u oceni da je ovakav vid multisektorske saradnje neophodan za obrazovanje kadrova prema potrebama privrede i ostvarivanja zajedničkog cilja, podsticanja zapošljavanja mladih.

„Nalazimo se u delu nove školske radionice, u kojoj će biti otvoren jedan potpuno nov CNC trening centar, jedan potpuno nov koncept obrazovanja. On ima za cilj da prati oštre zahteve koje privreda stavlja pred nas, jer, Srednja stručna škola ima zadatak da privredi da kadar koji je spreman da ispunjava zahteve privrede. Ovaj CNC trening centar nije namenjen samo našim učenicima, on ima za cilj da se u ovom prostoru edukuju nezaposlena lica da bi im se povećala šansa i zapošljivost i iz dosadašnjeg iskustva videli smo da oni gotovo stoprocentno dobijaju posao“, rekao je direktor Srednje stručne škole, Siniša Kojić.

Dorotea Renate Gizelman, zamenica Ambasadora Savezne Republike Nemačke u Srbiji, izjavila je ovom prilikom: „Stub bliskog partnerstva između Nemačke i Srbije je privreda. Od 2000. godine u Srbiji je 400 nemačkih kompanija investiralo oko dve milijarde evra i otvorilo 55 hiljada radnih mesta sa tendecijom daljeg rasta. U Kragujevcu danas slavimo veliki uspeh zajedničke saradnje čiji je cilj da obuči mlade ljude pratktičnim veštinama koje se na tržištu rada u Srbiji zaista traže“.

„Kao što se Srbija bori sa okruženjem da privuče najveći broj investitora i da smanji nezaposlenost, tako se i grad Kragujevac bori sa svojom konkurencijom“, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. „Mi težimo da budemo najpovoljnije mesto za ulaganje, težimo da poboljšamo uslove i pružimo dobru uslugu i domaćim i stranim investitorima. Ključ rešavanja nezaposlenosti, koja je i dalje naš najveći problem je struka. Industrija razvija grad, a školstvo mora da prati industriju“, naglasio je Nikolić.

Nakon otvaranja CNC trening centra, Srednja stručna škola je obeležila 165 godina postojanja svečanom akademijom u muzeju Stara livnica. Tom prilikom su zaslužnim pojedincima, ustanovama, institucijama i kompanijama uručene zahvalnice za uspešnu saradnju.

U CNC trening centru, na najsavremenijim mašinama sa kompjuterskim upravljanjem, obučavaće se mladi od 15 do 35 godina za zanimanje – operater mašinske obrade na CNC mašinama, a mašine će takođe služiti i za realizaciju praktične nastave za učenike Srednje stručne škole. Prva grupa od 12 mladih iz Kragujevca je započela obuku u renoviranoj školskoj radionici, a do kraja 2019. godine još 36 nezaposlenih mladih će dobiti priliku da završi obuku i da se zaposli u lokalnim kompanijama.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.