Skip to main content

Zorica Bilić, nacionalna koordinatorka GIZ Otvorenog regionalnog fonda za unapređenje opštinskih usluga dobitnica je nagrade “NALED Strela” za 2020. godinu, za doprinos unapređenju poslovnog okruženja i usluga za privredu i građane u lokalnim samoupravama.

Na svečanom zatvaranju 14. Skupštine, Violeta Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj uručila je priznanje „NALED Strela“ za doprinos ekonomskom razvoju Srbije.

Među dobitnicima ove prestižne nagrade su direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj, šef Britanskog fonda za dobru upravu Metju Džordan, nacionalna koordinatorka GIZ Otvorenog regionalnog fonda za unapređenje opštinskih usluga Zorica Bilić i ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam.

Zorica Bilić dobila je nagradu za doprinos unapređenju poslovnog okruženja i usluga za građane i privredu kroz podršku lokalnim samoupravama.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a prilikom najave dodele priznanja Zorici Bilić, navela je – “Dobitnica ulaže decenijski trud za unapređenje opštinskih usluga u saradnji sa NALED-om kroz podršku programu sertifikacija opština “Po meri privrede”. Ona je jedna od rodonačelnica vizionarskog pristupa Nemačke razvojne saradnje i osnivanja Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi. Mreža je pokrenula snažan javno privatni dijalog u Regionu i postala autoput za brzu razmenu znanja i trasiranje elektronskih sistema za izdavanje građevinskih dozvola i registraciju sezonskih radnika u poljoprivredi, koje je GIZ direktno podržao.”

U svom obraćanju, Jovanovićeva dalje navodi – “Ona je simbol kontinuiteta naše saradnje sa GIZ-om i simbol entuzijazma koji nikakvi izazovi u saradnji ne mogu da okrnje. Naša “Strela” zato zasluženo odlazi u ruke naše koleginice, nacionalne koordinatorke GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga, Zorice Bilić.“

Nakon primanja nagrade, dobitnica se zahvalila na priznanju i obratila sledećim rečima. – “Velika je sreća kada u životu i u poslu radite prave stvari sa pravim ljudima. Ja sam imala tu sreću da već gotovo deceniju naše saradnje sa NALED-om ni u jednom momentu taj osećaj nije izostajao. Ja ovo priznanje vidim kao priznanje neverovatnoj energiji koju ova dva sjajna tima dele. Veliki je spisak pravih stvari koje smo zajednički u prošlosti radili i na kojima trenutno radimo. Počevši od unapređenja poslovanja na lokalnom nivou kroz program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, preko reforme izdavanja građevinkih dozvola u regionu, zatim pojednostavljenog zapošljavanje sezonskih radnika, digitalizacije opštinskih usluga i digitalizacije opštinskog upravljanja zemljištem, zaštite životne sredine i unapređenje upravljanja otpadom. To su zaista prave stvari kojima zajednički pravimo razliku. “ ističe Bilićeva u svom obraćanju.

Ovim putem, zahvalila se svim članovima izvršne kancelarije NALED-a i svim članovima tima GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga u Beogradu, Sarajevu, Skoplju i Tirani. Posebno se zahvaljuje nemačkom Saveznom ministarstsvu za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) koje prepoznaje dobre ideje koje ovi timovi predlažu i što su svesrdno podržali njihovu realizaciju. Takođe, izrazila je veliku zahvalnost sve većem broju privatnih kompanija sa kojima je uspostvaljeno razvojno partnerstvo čime se doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Bilićeva svoje izlaganje zaključuje – “Na kraju za mene lično najveća nagrada su rezultati koje smo postigli zajedničkom saradnjom i u tom smislu bih želela da poručim pravim ljudima da ostanu na pravom mestu, da rade prave stvari i da ostanu zdravo u svakom smislu. Hvala vam.”

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.