Skip to main content

Premijernim izvođenjem pozorišne predstave “Punoletstvo” i izložbom pod nazivom “Dela znače” u Skupštini grada Beograda svečano je obeleženo 18 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra. Od 2000. godine, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, kroz različite programe podržane su reforme i promene koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije. Podršku su pružili Nemačka razvojna organizacija GIZ, Nemačka razvojna banka KfW i brojni partneri.

“Nemačka i Srbija već 18 godina zajedno rade na poboljšanju životnih uslova ljudi u Srbiji. Svako ko živi u Srbiji je sigurno na ovaj ili onaj način već imao benefit od te saradnje: na primer u snabdevanju električnom energijom, u vidu boljeg obrazovanja ili povećanja efikasnosti državne administracije. Želimo posebno da podstaknemo održiv rast i zapošljavanje. Nemačka savezna vlada je iz tog razloga za Srbiju i ove godine izdvojila sredstva u visini od oko 30 miliona evra, uglavnom za projekte za razvoj ruralne sredine i marginalizovane grupe društva, posebno romsku populaciju“, izjavio je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da saradnja između Srbije i Nemačke traje mnogo duže, ali da je tokom poslednjih 18 godina ona postala konkretna i jasna, zahvaljujući brojnim projektima. Radojičić je istakao da trenutno u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija, od kojih je oko 50 u Beogradu.

Neki od trenutno najvažnijih projekata, prema mišljenju ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, su rehabilitacija i proširenje kapaciteta hidroelektrane „Bajina bašta” i hidrocentrale u Malom Zvorniku, al ii uvođenje daljinskog sistema grejanja u 21 opštini u Srbiji, kao i uvođenje sistema prečišćavanja otpadnih voda u još 24 opštine.

Brojni gosti su na proslavi, organizovanoj u partnerstvu sa Skupštinom grada Beograda,  uživali u predstavi Reflektor teatra, koju potpisuje dramturškinja Milena Minja Bogavac, a koja na interesantan i kreativan način predstavija ključne oblasti u razvojnoj saradnji Nemačke i Srbije.

U okviru izložbe pod nazivom “Dela znače” prikazani su postojeći projekti koji se sprovode u Srbiji u različitim oblastima: podrška reformi javne uprave i javnih finansija, edukacija i inkluzija manjinskih grupa, zapošljavanje i informisanje migranata povratnika, reforma stručnog i srednjeg obrazovanja, podsticanje preduzetnika i razvoj malih i srednjih preduzeća u seoskim oblastima, energetska efikasnost i alternativni izvori energije poput biomase, briga o hidroelektranama, zaštita biodiverziteta, očuvanje vodnih resursa i okruženja od emisija iz termoelektrana, upravljanje otpadom i uspostavljanje što bolje regionalne saradnje.

Proslava 18 godina razvojne saradnje Nemačke i Srbije biće održane i u Subotici, Vranju, Trsteniku i Zaječaru u kojima se realizuju značajni projekti u okviru ovog partnerstva.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.