Skip to main content

Beograd 13. decembar 2018. – Primena statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (OPS) u carinskom sistemu, koji trenutno u Srbiji ima 15 kompanija, potvrdila je pozitivna iskustva Evropske unije gde prednosti ovog statusa koristi 17 000 privrednih subjekata u 28 država članica – zaključak je uvodnog dela dvodnevne konferencije pod nazivom „Promocija međusobnog priznavanja AEO u CEFTA kontekstu“. Regionalna AEO konferencija je počela jutros u Hotelu Metropol Palace u Beogradu, u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, uz finansijsku podršku Evropske komisije i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke.

Pod statusom AEO (Authorised Economic Operater) EU podrazumeva privrednog subjekta koji je u svom poslovanju uključen u aktivnosti koje su definisane carinskim zakonom, koji je pouzdan i kao takav uživa prednosti u čitavoj Zajednici. U zakonodavstvu Evropske Unije status AEO postoji od 2008. godine, a privredni subjekti sa statusom AEO su uključeni u više od 77% uvoza i izvoza u EU. U Srbiji, status Ovlašćenog privrednog subjekta (OPS) uveden je 2014.godine.

„U procesu uvođenja statusa OPS je presudna saradnja privatnog i javnog sektora, a rezultat je jačanje međusobnog poverenja koje dalje utiče na razvoj ekonomije zemlje i njene integracije u međunarodne ekonomske tokove. Cilj ove konferencije, kao i druge aktivnosti koje preduzimamo, je razmena iskustva o praktičnim aspektima sticanja OPS statusa i prednostima koje donosi, čime ćemo, nadam se, uticati na to da se veći broj kompanija odluči za ulazak u proces sticanja ovog statusa,“ rekla je Tanja Bošković, menadžer projekta „Podrška olakšavanju trgovine u CEFTA regionu“, koji sprovodi GIZ.

Osnovne prednosti koje donosi OPS status, konstatovano je na konferenciji, ogledaju se u pojednostavljenju i ubrzavanju carinskih postupaka, što sa sobom nosi unapređenje procesa rada i uštede, kako komanijama, tako i carinskim upravama. Istovremeno, status OPS ima pozitivan uticaj na stabilnije poslovanje kompanija, tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, čime se ostvaruju benefiti važni i za krajnjeg korisnika, to jest građane. Prema oceni Uprave carina, uvođenje statusa OPS, uz primenu pojednostavljenih procedura, do sada je jedan od najznačajnijih doprinosa olakšanju poslovanja privrednih subjekata.

U radu konferencije u Hotelu Metropol Palas učestvovali su predstavnici državnih institucija,  kompanija iz Srbije, regiona i Evropske unije, koje imaju status OPS, i međunarodnih organizacija.

Predstavnici kompanije Nelt, koji su status OPS u Srbiji stekli 2017.godine, ocenili su da im je doneo niz benefita među kojima su skraćenje vremena transporta, smanjenje troškova i poboljšanje mogućnosti da ispune zahteve klijenata. Predstavnici globalne kompanije Piaggio Group, upoznali su učesnike skupa sa konkretnim koracima na putu sticanja statusa AEO i istakli da je za njihove poslovne rezultate veoma značajno da, kroz saradnju sa javnim sektorom i drugim organizacijama, rade na širenju uzajamnog priznavanja statusa AEO u zemljama sa kojima kompanija ima komercijalne tokove.

AEO program je uveden od strane SAD i Japana, zemalja članica EU, Švajcarske, Norveške i Kine. Cilj Svetske carinske organizacije je da nastavi širenje ovog programa

Nakon uvođenja statusa OPS, za dalji razvoj ekonomije i jačanje trgovinske saradnje zemalja regiona, ali i približavanje Evropskoj uniji, od velikog je značaja uzajamno priznavanja statusa AEO u zemljama članicama CEFTA Sporazuma. U tom smislu već je preduzet niz aktivnosti, koje su u narednom periodu u fokusu projekta „Podrška olakšavanju trgovine u CEFTA regionu“.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.