Skip to main content

Buduća perspektiva kroz zapošljavanje u reciklažnom centru – Kristina iz Srbije

Njen otac nije u stanju da radi zbog povrede, a i njena majka je ozbiljno bolesna. Pored očeve penzije i minimalne penzije bake, jedini redovni izvor prihoda porodice je prodaja jagoda i druge hrane koju oni uzgajaju u svojoj bašti.

Kristina je često radila kao sezonski radnik na obližnjim farmama da bi zaradila nešto novca. Zahvaljujući podršci Nemačke savezne vlade, sada je bila u mogućnosti da završi specijalističku praksu za sortiranje otpada u komunalnom preduzeću u Varvarinu. Posle nekoliko meseci, menadžment je odlučio da je zadrži u kompaniji zbog njenog marljivog i predanog rada.

U okviru projekta BMZ „Modernizacija opštinskih usluga“ nabavljene su kante i kontejneri za odvajanje otpada i vozilo za sakupljanje otpada za komunalno preduzeće „JKP Varvarin“ i izgrađen je reciklažni centar. Time su stvoreni uslovi za zapošljavanje najmanje šest osoba iz ranjivih grupa koje sortiraju plastiku i kartonske kutije za reciklažu.

Za Kristinu, ovaj novi posao je veoma dragocen. Zahvaljujući redovnim prihodima može doprineti porodičnom domaćinstvu.

Kao i mnogi njeni vršnjaci, Kristina je ranije razmišljala da traži bolji život u inostranstvu.

Ipak, radije bi ostala u Srbiji zbog svoje porodice i prijatelja. Sada kada ima posao, oseća se bolje i zadovoljna je. Ona svoju perspektivu vidi u Srbiji.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.