Skip to main content

Dana 15. marta 2023. godine, održana je 5. Nacionalna konferencija „DIGITALIZACIJA KAO IZLAZ IZ SIVE EKONOMIJE“ na kojoj su objavljene dve važne prekretnice, obe postignute pod pokroviteljstvom „Nacionalne inicijative za bezgotovinska plaćanja – Bolji način“, zajedničkog projekta GIZ i kompanija VISA i Mastercard, u partnerstvu sa NALED i Ministarstvom finansija Republike Srbije:

  1. Promocija novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025
  2. Pokretanje POS programa – podsticanje veće upotrebe bezgotovinskog plaćanja i promocija razvoja infrastrukture za prijem bezgotovinskog plaćanja u Srbiji i podrška preduzetnicima i malim preduzećima, podrška većoj finansijskoj inkluziji građana i privrede, smanjenju sive ekonomije, bržem ekonomskom razvoju i digitalizaciji.

Konferenciju su otvorili potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija gospodin Siniša Mali,  potpredsednica Izvršnog odbora NALED-a gospođa Stanka Pejanović, a prisustvovali su i predstavnici drugih nadležnih ministarstava Vlade Srbije, viceguvernerka Narodne banke Srbije gospođa Dragana Stanić, predstavnici banaka i privrede, uz široku pokrivenost medija. Nj.E. Ambasadorka Savezne Republike Nemačke gospođa Anke Konrad je tom prilikom predstavljala nemačko-srpsku saradnju i održala inauguracioni govor u kome je izjavila:

„Početak realizacije oba ova programa značajna je prekretnica za Vladu Srbije i za srpsku privredu. Implementacija ovih programa označiće važnu prekretnicu i za prihvatanje pravne tekovine EU, posebno za neophodne reforme u osnovnom klasteru. Pošto je opšti cilj naše saradnje približavanje Srbije Evropskoj uniji, ovo je važan korak. Zato želim da istaknem koliko je sada važno da se nastavi sa realizacijom Nacionalnog programa i da se u njega uloži neophodna politička volja.“

„Nemačka podržava Srbiju u njenoj borbi protiv korupcije i sive ekonomije. I zato sledimo princip „Da niko ne bude izostavljen“, što znači da se teži širokoj finansijskoj inkluziji svih građana Srbije, sa posebnim naglaskom na marginalizovanim i ranjivim grupama“, dodala je gospođa Konrad.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.