Skip to main content

Mladenovac, 11. februar 2022. godine – Ustanove socijalne zaštite u 27 grada i opštine dobile su podršku u vidu IT opreme u vrednosti od 124.000 evra. Oprema obuhvata preko 500 uređaja, koji imaju cilj da olakšaju komunikaciju korisnika sa bližnjima, ali i svakodnevni rad stručnih radnika i radnica u socijalnoj zaštiti. U tu svrhu obezbeđeno je više od 140 tableta i računara, preko 30 televizora, 30 projektora i platna za projekciju i više od 250 malih uređaja kao što su kamere, slušalice, štampači, ruteri i tastature.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević prisustvovala je uručenju IT opreme Gerontološkom centru Mladenovac, kojim je obeležen završetak ove aktivnosti.

„Ova oprema će omogućiti pre svega bolju komunikaciju korisnika sa najbližima. U uslovima pandemije Kovid-19 videli smo da je to najbezbedniji i u određenim momentima i jedini mogući način komunikacije. Kada su u pitanju ustanove za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, ova oprema će značajno doprineti pohađanju onlajn nastave“, rekla je Kisić Tepavčević.

O iskustvima tokom pandemije, sa korisnicima centra u Mladenovacu razgovarali su i stalna zamenica ambasadora SR Nemačke u Srbiji Dorotea Gizelman i Štefan Hajek, vođa programa Dobra uprava u GIZ-u.

Gizelman je navela da je zajedničko obeležje svih projekata Nemačko-srpske razvojne saradnje pružanje pomoći onima kojima je ta pomoć potrebna, u skladu sa njihovim željama, i da je pandemija Kovid-19 pokazala da je neophodno raditi na osavremenjivanju u oblasti digitalizacije, čemu će značajno doprineti i oprema koja je uručena gerontološkim centrima i ustanovama za smeštaj dece i mladih bez roditeljskog staranja.

Nepune dve godine od početka pandemije korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite prolaze kroz periode socijalne izolacije, kada posete ustanovama nisu dozvoljene.

U vremenu kada naši korisnici nisu u mogućnosti da izlaze iz ustanove i ne mogu da primaju posete, neophodno je obezbediti im kvalitetno provedeno vreme, sprečiti otuđenost i sačuvati im preostale sposobnosti”, kaže Ivana Matejić, v.d. direktora Doma za smeštaj starijih lica u Smederevu.

Pored IT opreme, obezbeđeno je i preko 19.000 artikala zaštitne opreme, kao što su zaština odela, hirurške maske i beskontakti toplomeri.

Pandemija virusa Kovid-19 je posebno uticala na domove za starija lica. Zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenuli smo inicijativu za podršku i modernizaciju ovih ustanova. Veoma nam je drago da je oprema stigla tamo gde je najpotrebnija”, izjavio je Markus Majer, voća projekta u GIZ-u.

Osim što olakšava kontakt sa bližnjima i okolinom, modernija oprema učiniće i svakodnevni život korinisnika u domu potpunijim.

„Biskop“ koji smo formirali u trpezariji Ustanove, sa novim televizorima velikog formata će izgledati potpuno drugačije, i korisnici će sada imati drugačiji doživljaj, sličan boravku u pravoj bioskopskoj sali”, ističe Tanja Lukić, v.d. direktora Gerontološkog centra Pančevo.

Nabavku IT opreme podržao je projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, koji sprovodi GIZ.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.