Skip to main content

ZAPADNI BALKAN – Šezdeset srednjih škola sa Zapadnog Balkana izabrano je za učešće u programu Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) pod nazivom Superschools. Učenici i profesori će imati priliku da realizuju školske razmene sa partnerskom školom i učestvuju u aktivnostima posvećenim izgradnji njihovih kapaciteta kao i u povezivanju i saradnji sa drugim školama.

Lista izabranih škola objavljena je na Međunarodni dan obrazovanja, u ponedeljak, 24. januara. Ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana obrazovanja naglašava da je obrazovanje ključ za postizanje višeg stepena pravde i održivosti. Pandemija COVID-19 pogoršala je postojeću krizu u oblasti obrazovanja. Bez korektivnih mera, bolje podrške nastavnicima i povećanog finansijskog ulaganja, gubici u obrazovanju i odustajanje od školovanja nastaviće da rastu. To bi se negativno odrazilo na napredak ka svim Ciljevima održivog razvoja i uskratilo bi mladima budućnost ispunjenu dostojanstvom i mogućnostima. Zbog toga RYCO i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u ime Evropske unije i Vlade Nemačke doprinose izgradnji održivije, inkluzivnije i miroljubivije budućnosti ulaganjem u mlade i njihovo obrazovanje.

Sto dvadeset i sedam predloga projekata za školske razmene stiglo je za vreme prvog javnog poziva za program Superschools, a više od 412 škola sa Zapadnog Balkana koristilo je onlajn platformu www.superschools.net za povezivanje sa drugim školama. Komisija sastavljena od predstavnika RYCO-a i GIZ-a je imala težak zadatak da odabere trideset najboljih projekata čiji je cilj podrška procesima izgradnje mira i pomirenja, kao i interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih zajednica.

Razmene će se odvijati od februara do maja 2022.g, kada će svaka škola organizovati jednu posetu partnerskoj školi sa grupom do dvadeset učenika. Razmene će trajati između šest i deset dana, dok će učenici doći u pratnji jednog ili dva profesora. Program školske razmene će dati priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim delovima našeg regiona.

Kontekst

O programu Superschools

Superschools je program školske razmene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Program je deo trogodišnjeg multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i RYCO. Ukupan budžet projekta iznosi 5,5 miliona evra a, uspostavljanjem regionalnog programa školskih razmena, projekat doprinosi opštem cilju unapređenju veština i znanja mladih ljudi na Zapadnom Balkanu kroz poboljšanje obrazovnih sistema i unapređenje saradnje u regionu.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.