Skip to main content

Predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava i civilnog sektora prošli su kroz obuku koja ima za cilj jačanje kapaciteta institucija uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije i dijaspora”.

U poslednjem u nizu treninga, koji je održan u novembru, obučeni su predstavnici NVO Atina, Beogradske otvorene škole, Danskog saveta za izbeglice i Кaritasa Srbije. Obuke je sproveo Кonzorcijum GOPA/ICMPD/PMCG (Društvo za organizaciju, planiranje i obuku, Međunarodni centar za razvoj politike migracija i Кonsultantska grupa za politiku i upravljanje).

Tema poslednjeg treninga bilo je pitanje migracija i roda, a trening je imao za cilj obučavanje budućih trenera koji će dalje raditi na jačanju kapaciteta institucija. Ranije obuke su obuhvatale teme koje doprinose upravljanju razvojno-orijentisanim migracijama, od kojih su neke: uključivanje dijaspore u ekonomski razvoj Srbije, veza migracija i rodnih pitanja, cirkularne i povratne migracije, te upravljanje i zaštita podataka.

„Migracije se u Srbiji sve više posmatraju kao fenomen koji može i treba da donese benefite za našu zemlju. Ako upravljanje migracijama stavimo u kontekst ekonomskog i društvenog razvoja, onda je ovo jedan složen sistem saradnje koji podrazumeva aktivnu ulogu državih institucija iz različitih sektora, ali i civilnog društva”, istakla je Jovana Stamenković, programska menadžerka u GIZ. Ona je dodala da je GIZ prethodne dve godine sproveo set obuka za 208 državnih službenika i predstavnika civilnog sektora na temu migracija i povezanog razvoja.

„Sada obučavamo organizacije civilnog društva da u budućnosti ovakve treninge nude svojim kolegama i, uopšte, korisnicima”.

Razvijeni moduli obuka fokusirani su na dva ključna seta umeća – praktični set, odnosno tehnička orijentisanost, te specifičan set umeća koji se odnosi na same teme povezane sa migracijama. Paralelno sa obukom razvijena je i onlajn platforma sa svim modulima, koju će novoobučeni treneri moći da koriste u budućem radu.

Kako je istakla prof. dr Zorana Antonijević, međunarodna ekspertkinja na temu rodnih pitanja i trenerica na pomenutoj obuci, najveći značaj treninga koji GIZ organizuje u saradnji sa Konzorcijumom je taj što se znanja koja su koncentrisana u različitim organizacijama prenose na konkretne ljude koji će raditi na terenu. Govoreći o konkretnom znanju koje nedostaje državnim službenicima ona je istakla da rodni aspekt migracija mora značajnije da bude zastupljen.

„Rodna perspektiva značajno menja razumevanje uticaja i razloga zašto se migracije događaju. Žene i muškarci migriraju iz različitih razloga, njihov rod i pol imaju značajnu ulogu u razlogu odlaska, ali i tome kako će izgledati njihov put, kao i kako će biti primljeni u zemlju u koju migriraju”, rekla je Antonijević.

„Obuke za državne službenike trebalo bi da pruže bolji odgovor na konkretne probleme koje građani i građanke imaju”.

Globalni program „Migracije i dijaspora“ koji u Srbiji sprovodi GIZ između ostalih, ima za cilj da osnaži ključne aktere iz državnih institucija da bolje koriste pozitivne efekte ekonomskih migracija,  kao i da omogući prenos stečenih znanja tokom i nakon trajanja samog programa.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.