Skip to main content

Budući da se Srbija suočava sa ekonomskim migracijama stanovništva, posebno mladih, globalni program „Migracije za razvoj“ (PME), kao deo šire inicijative Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) „Povratak u nove šanse“, posvećen je rešavanju ovog problema pružanjem podrške unapređenju uslova života, ekonomskom osnaživanju i povećanju perspektiva za ostanak.

Jedan vid podrške je saradnja sa organizacijama civilnog društva. PME podržava ove organizacije jačanjem njihovih kapaciteta i razvojem usluga u oblasti socijalne i ekonomske (re)integracije koje pružaju povratnicima i lokalnom stanovništvu.

U saradnji sa organizacijama civilnog društva, Sandžak je prepoznat kao deo Srbije, gde je naročito potrebno sprovesti mere osnaživanja mladih, posebno imajući u vidu da je u ovoj sredini oko 70 odsto mladih izrazilo želju da po završetku obrazovanja emigrira u neku od zemalja Evropske unije.  Stoga je PME program podržao projekat „Moj dom je ovde – prevencija ilegalne migracije“ koji sprovode Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša i nevladina organizacija „Urban-In“ iz Novog Pazara. Aktivnosti projekta usmerene su na poboljšanje uslova života građana Novog Pazara i Tutina, naročito mladih, radi povećanja zapošljivosti i smanjenja migracija ka zemljama EU.

NVO „Urban-In“ je, s ciljem da odgovori na specifične potrebe porodica povratnika, sproveo istraživanje o uslovima života i potrebama porodica povratnika, koje je pružilo dodatne podatke o njima, o zemljama iz kojih su vraćeni i razlozima za to, te o problemima sa kojima se suočavaju nakon povratka. Aktivnosti i komunikacija sa predstavnicima lokalnih institucija doprinela je razumevanju važnosti pitanja povratnika i njihove reintegracije u lokalnu sredinu.

Mladi su osetljiva kategorija, posebno na tržištu rada, i njihova razmišljanja o odlasku iz zemlje predstavljaju gorući problem u Srbiji. Da bi se edukovali i informisali o pitanjima, problemima i posledicama ilegalnih migracija, u Tutinu i Novom Pazaru organizovane su interaktivne radionice za učenike i učenice treće i četvrte godine srednjih škola. Radionice su mladima u ovim gradovima omogućile da se, kroz iskustva i životne priče povratnika, upoznaju sa problemima i izazovima boravka u Nemačkoj „u azilu“, kao i posledicama ilegalnih migracija. Mnogi mladi preispitali su ili promenili svoje stavove u vezi sa odlaskom. Pre svega, smanjen je broj učenika koji su i dalje sigurni da će na bilo koji način napustiti zemlju, a oni koji bi ipak otišli, izjavili su da će pažljivo razmisliti, tražiti dodatne informacije i legalne načine za odlazak u zemlje EU. O tome svedoče i utisci jednog od srednjoškolaca:  „Pre ove radionice, za mene je odlazak u Nemačku bio „gotova priča“. Mislio sam, kao što misli i većina mojih vršnjaka, da je jedino važno da odem u Nemačku, bilo kako, pa makar i „na azil“, i da će posle sve biti lako. Međutim, slušajući priču jedne povratnice, shvatio sam da ništa nisam znao. Ona mi je razbila maštariju da nas u Nemačkoj čekaju „obešeni kolači“, odnosno da pare „padaju s neba“, a mi samo treba da ih pokupimo. Sada ću dobro razmisliti, raspitati se, razgovarati sa ljudima i tek onda odlučiti da li ću i kako otići. Ali to, svakako, neće biti po svaku cenu.“

Povratnici predstavljaju posebno osetljivu kategoriju stanovništva koja se susreće sa izazovima ponovnog povratka u normalne životne tokove, uspostavljanja socijalnih kontakata, pronalaska posla i sticanja ekonomske nezavisnosti. Među njima ima i pripadnika ranjivih kategorija stanovništva kojima je pomoć najpotrebnija, kao što su samohrane majke, žene koje su žrtve nasilja u porodici i korisnici socijalne pomoći. Kako bi pomogli i pružili podršku povratnicima u obezbeđivanju ekonomske sigurnosti njihovih porodica, realizovan je konkurs za dodelu sredstava za pokretanje ili jačanje postojećeg sopstvenog malog biznisa. Podržano je 10 porodica povratnika, sedam iz Novog Pazara i tri iz Tutina. Jednokratna i bespovratna pomoć sastoji se od nabavke i dodele mašina, aparata, alata, opreme i materijala za pokretanje, razvoj i unapređenje privatnog biznisa. Cilj ove pomoći je obezbeđivanje adekvatnih ekonomskih uslova, koji će ih podstaći da poslovni život organizuju upravo u svojoj domovini.

U Novom Pazaru najveći broj grantova dodeljen je povratnicima koji se bave zanatskom delatnošću, a to su regips–radovi, frizerska i bravarska delatnost. Dva granta dodeljena su povratnicima koji se bave uslužnom delatnošću – pranje tepiha, pružanje usluga koje su potrebne trgovini i zanatima, dok su sa po jednim grantom podržane tekstilna i prevoznička delatnost.

U Tutinu podrška je dodeljena domaćinstvima u seoskom području sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Na ovaj način PME projekat je pružio doprinos podsticanju ne samo ruralnog razvoja, već i kvaliteta života u ruralnim sredinama.

Informisanjem i edukacijama kroz programe koje PME realizuje u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva, nastojimo da dopremo i do onih koji nisu upućeni u načine na koje mogu da apliciraju i dobiju pomoć, te onima kojima usluge relevantnih institucija (poput Nacionalne službe za zapošljavanje) često nisu dostupne. Svojim aktivnostima PME projekat nastaviće da im pruža podršku i pomoć, kako bi poboljšali uslove života i obezbedili ekonomsku sigurnost svoje porodice.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.