Skip to main content

Srednje škole, ušenici i profesori sada imaju priliku da učestvuju u programu školske razmene SUPERSCHOOLS. Ovaj novi program ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja, kao i dijalog između škola, učenika i njihovih zajednica. Srednje škole će imati priliku da se prijave za ovaj program i da, ukoliko budu izabrane, realizuju školsku razmenu sa partnerskom školom i učestvuju u aktivnostima programa posvećenih izgradnji njihovih kapaciteta i povezivanju i saradnji sa drugim školama.

Program SUPERSCHOOLS deo je projekta „Program školeske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajedno finansiraju Evropska unija (EU) i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Ovaj projekat, vredan 5,5 miliona evra, sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Prvi javni poziv je raspisan i škole mogu aplicirati do 28. oktobra. Kako bi se poziv promovisao, orgnizovano je svečano otvaranje i predstavljanje programa načelnicima školskih uprava 6. oktobra 2021. godine u hotelu Metropol Palace u Beogradu.

Tokom predstavljanja poziva, učesnicima su se obratili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gospodin Branko Ružić, ambasador Evropske unije u Srbiji NJ.E. gospodin Emanuel Žiofre i nemački ambasador Nj.E. Tomas Šib koji su izrazili svoju podršku programu i naglasili značaj moblnosti mladih i njihove saradnje.

Gospodin Ružić je istakao da: „Obrazovanje se ne sastoji samo od učenja, udžbenika i učionice u konvencionalnom smislu, već je mnogo više od toga. Upravo zato Ministarstvo radi na obrazovanju ne samo učenika, već i nastavnika i saradnika, kako bismo dali podršku razvoju kreativnog mišljenja, istraživanja i umrežavanja svih aktera”.

“EU nastavlja da podržava RYCO kako bi omogućio mladim ljudima da aktivno učestvuju u svim društvenim procesima i procesima donošenja odluka, da promoviše duh pomirenja i saradnje i podržava uspostavljanje poverenja i međusobnog razumevanja na Zapadnom Balkanu”, rekao je Nj.E. gospodin Emanuele Žiofre i dodao da dijalog i saradnja mladih kroz srednjoškolske razmene pomaže mladim ljudima da neguju demokratske prakse, međusobno razumevanje kao i osnovna ljudska prava.

“Istina je da razmene mladih doprinose njihovom boljem razumevanju i poverenju i to je izazov za Zapadni Balkan, posebno za starije generacije za koje promena percepcije može biti teža nego za mlade. Iz tog razloga ima smisla staviti poseban fokus na mlade, pa ih suočavamo sa različitim pogledima i perspektivama što ranije u njihovom životu i u što većoj meri, ” podvukao je Nj.E. ambasador Savezne republike Nemacke u Srbiji gospodin Tomas Šib.

Gospođa Ivana Antonijević, direktorka kancelarije RYCO u Srbiji, naglasila uticaj Francusko-nemačke kancelarije za mlade na delovanje RYCO-a i zajedno sa gospodinom Astritom Redžepijem, projektnim koordinatorom projekta SUPERSCHOOLS, predstavila projekat učesnicima.

U narednim danima, SUPERSCHOOLS info sesije će biti organizovane u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Novom Pazaru, gde će profesori i direktori škola moći da saznaju više o ovom programu školske razmene.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.