Skip to main content

Nemačka razvojna saradnja kroz projekat „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ podržala je opštine i gradove kroz obezbeđivanje zaštitne i IT opreme za krizne štabove, kol centre i ostala relevantna lokalna tela koja se u Srbiji bore protiv daljeg širenja korona virusa.

Višemesečna pandemija virusa COVID-19 poremetila je tokove privrede i života, usled čega je nastala i potreba za osnivanjem privremenih tela i proširivanjem kriznih štabova koji pomažu sugrađanima u svojim zajednicama. Kako bi se sačuvalo javno zdravlje, na poziv Kabineta potpredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, prof. dr Zorane Mihajlović, Vlada Savezne Republike Nemačke odlučila je da pomogne Srbiji donacijom od 1.950 zaštitnih maski i 78 pakovanja rukavica. Pomoć realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Vanredno stanje jeste ukinuto, ali je pred nama vrlo izazovan period tokom kojeg moramo da podignemo svest o važnosti očuvanja javnog zdravlja i da pazimo na zdravlje svih zaposlenih. Vlada Srbije je donela mere kojih moramo svi da se pridržavamo i zahvaljujemo Vladi Nemačke i GIZ-u što su se odazvali pozivu Kabineta potpredsednice, jer će nam ova donacija mnogo značiti u daljoj organizaciji poslovanja i u radu opština i kriznih štabova“, rekao je dr. Nenad Ivanišević, posebni savetnik potpredsednice Vlade, prof. dr. Zorane Mihajlović i zamenik predsednice Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Osim što će uz pomoć medicinske zaštitne opreme pomoći očuvanju javnog zdravlja, kao i kriznim štabovima da deluju preventivno, GIZ je kroz aktuelni projekat „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ obezbedio podršku za unapređenje usluga jedinica lokalnih samouprava donacijom 12 laptopova i sedam štampača.

Jedno od glavnih polja saradnje Nemačke i Srbije, gde se naročito vidi uzajamna podrška tokom kriznog perioda, je pomoć ugroženom stanovništvu, marginalizovanim grupama i onima kojima je naša podrška najpotrebnija. Vlada SR Nemačke i GIZ su prepoznali potrebu velikog broja opština i gradova u Srbiji i ovom donacijom daju svoj doprinos bržem prevazilaženju krize, čime nastojimo da omogućimo najbolje uslove za rad svih kriznih štabova i opština u Srbiji. Na taj način i oni će biti spremni da pruže podršku svojim lokalnim zajednicama, a naročito marginalizovanom društvenim grupama koje su najoštrije pogođene trenutnom situacijom, i sa zdravstvenog i sa ekonomskog aspekta“, rekla je Aleksandra Dimić-Ugrinaj, vođa projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Zaštitnu i IT opremu dobilo je 18 gradova, gradskih opština i opština, širom Srbije – Apatin, Bač, Beograd, Kraljevo, Novi Pazar, Požarevac, Raška, Sombor, Valjevo, Vršac, Aleksinac, Kruševac, Kragujevac, Novi Beograd, Pirot, Subotica, Vranje i Zvezdara.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.