Skip to main content

Kragujevac, 16. septembar 2023 – Proslava jubileja više od 20 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje ove subote u Kragujevcu protekla je u izvanrednoj atmosferi. Ovaj jedinstveni događaj organizovali su Ambasada Savezne Republike Nemačke, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Nemačka razvojna banka (KfW), uz podršku Grada Kragujevca.

Organizatori manifestacije su se posebno potrudili da pripreme raznovrstan inovativni, edukativni i kulturno-zabavni program za sve generacije. Prisutnima su dobrodošlicu poželeli Njena ekselencija, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji gospođa Anke Konrad, kao i ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević i gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić.

Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji gospođa Anke Konrad istakla je tom prilikom da je u okviru razvojne saradnje, nemačka strana za Srbiju izdvojila više od 2,5 milijardi evra, i da je na taj način Nemačka postala najvažniji bilateralni partner Srbije.

Naša tri težišta su „privreda i zapošljavanje“, „klima i energetika“, kao i „dobro upravljanje“ – po nama, sve tri oblasti trasiraju put za uspešnu Srbiju koja može da odgovori izazovima 21. veka, da postane deo zajednice EU i da postepeno poboljšava uslove života njenih građana i građanki“, naglasila je ambasadorka Konrad.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević je u svom obraćanju istakla da je Republika Srbija neizmerno zahvalna Nemačkoj na dosadašnjoj pomoći i da je spremna da i ubuduće ovom saradnjom doprinosi evropskim standardima i vrednostima.

Dvadeset godina uspešne razvojne saradnje donelo je zaista mnogo i Srbiji, ali i Nemačkoj: važno partnerstvo i razgranatu saradnju u svim segmentima ekonomije i društva. Sa oko 2,3 milijarde evra dosadašnje pomoći, više od dva miliona građana Srbije ima bolje snabdevanje vodom i strujom, bolje se greje zimi; otvoreno je na hiljade radnih mesta, posebno u seoskim sredinama, i ona koja su omogućila zapošljavanje Roma; reformisane su srednje stručne škole na takav način da je 60 odsto učenika dobilo posao u struci šest meseci nakon sticanja diplome. Rezultat je brži razvoj privrede u Srbiji i naš napredak u procesu evropskih integracija, a time doprinosimo cilju da Evropska unija dostigne ideal ujedinjene, bezbedne i razvijene Evrope“, naglasila je ministarka Miščević.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je Grad Kragujevac u saradnji sa GIZ-om realizovao do sada različite projekte. Jedan od projekata je dualni obrazovni program u Srednjoj tehničkoj školi koji pomaže u obuci učenika za potrebe lokalne privrede. Pored toga, realizovan je i projekat fokusiran na energetsku efikasnost u javnim zgradama, uključujući škole. Kragujevac takođe radi na implementaciji Nacionalne strategije za inkluziju Roma i razvio je niz integrisanih mera za podršku socijalnom i ekonomskom uključivanju ove manjinske grupe.

Kragujevac može da posluži kao model za druge lokalne samouprave u Srbiji i verujem da smo upravo zbog toga i izabrani za domaćina manifestacije 20+ godina Nemačko-srpske razvojne saradnje“, zaključio je gradonačelnik Dašić.

Na centralnoj bini smenjivale su se plesne i muzičke grupe, a posetioci su zainteresovano obilazili štandove, na kojima su mogli da se upoznaju sa ključnim dostignućima i projektima Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovedenim u Kragujevcu i u Srbiji, ali i da učestvuju u mnogim zanimljivim aktivnostima na temu ekologije i održivosti. Gosti su posebno uživali u nemačkim kulinarskim specijalitetima, kao i u brojnim poklonima koji su tom prilikom podeljeni.

Ceo događaj bio je u znaku održivosti i zaštite životne sredine, a u toku manifestacije u Dečijem kutku se gradio hotel za insekte, koji je potom svečano instaliran u Velikom parku kao poklon Gradu Kragujevcu od nemačkih partnera, ali i kao simboličan početak predstojeće manifestacije Klimatska nedelja koju Nemačka organizuje u Srbiji. Dobra muzika, ukusna hrana i piće, radionice za decu, nagradna tombola u okviru koje je srećnim dobitnicima poklonjeno 10 bicikala i brojni drugi sadržaji doprineli su tome da ovaj događaj u slavu prijateljskih odnosa dveju zemalja, Nemačke i Srbije, postane nezaboravna uspomena za sve posetioce.

 

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.