Skip to main content

Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) je 8. oktobra u okviru Mikser festivala, godišnje izložbe koja promoviše dizajn, arhitekturu, urbanizam, nove tehnologije, umetnost, muziku i komunikacije u Srbiji, a koji je ove godine održan pod motom „Kiseonik”, organizovao panel diskusiju „Neograničene potrebe ljudi naspram ograničenih resursa naše planete”. Učesnici na panelu, održanom u Zornića kući u beogradskoj opštini Barajevo, bili su Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica, Dušan Stojaković, menadžer za održivi razvoj i marketing Hemofarm a.d, i Nada Lazić, konsultantkinja u oblasti zaštite životne sredine i nekadašnja koordinatorka neformalne Zelene poslaničke grupe i bivša narodna poslanica. Panel je moderirala Lidija Radulović, programska koordinatorka BFPE-a.

Panelisti su o temi govorili koristeći iskustva iz svojih profesionalnih oblasti. Tako je Nikola Božić pitanja održivosti razmotrio iz ugla obrazovanja i predstavljajući održive prakse koje Istraživački centar Petnica sprovodi u radu sa svojim polaznicima. Dodatno, Božić je istakao važnost usađivanja ideje održivosti u svest mladih.

Dušan Stojaković govorio je o održivosti sa fokusom na poslovni sektor, a posebno se osvrnuo na poslovne prakse koje je farmaceutska kompanija Hemofarm a.d, članica STADA grupe, usvojila, a koje su u skladu sa principima održivosti i ciljeva održivog razvoja. Nada Lazić je predstavila ulogu države u tranziciji ka održivim obrascima razvoja. Ona je zaključila da ovakva transformacija trenutno nije prioritet Vlade Srbije, a glavni razlog za to je, po njenom mišljenju, nedostatak političke volje.

Platformu „Održivi razvoj za sve” podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi GIZ u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“. Partneri na projektu su Beogradska otvorena škola, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za visoke ekonomske studije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Fondacija centar za demokratiju i Timočki omladinski centar. Platforma podrazumeva uspostavljanje opštedruštvenog dijaloga među ključnim nedržavnim akterima u Srbiji o usklađivanju razvojnih prioriteta Srbije sa ciljevima sadržanim u Agendi 2030.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.