Skip to main content

Mirsada Demiri ima 35 godina i majka je tri sina i jedne kćeri. Nakon gotovo deset godina koje je provela u Italiji i Njemačkoj, Mirsada se 2016. godine zajedno sa svojom porodicom vratila u Srbiju. Danas živi u Beogradu.

“U životu sam radila sve i svašta. Pokušavam da sastavim kraj s krajem“, priča Mirsada koja je još kao djevojčica morala napustiti školu da bi pomagala u domaćinstvu. Tako Mirsada dijeli sudbinu mnogih žena koje pripadaju romskoj manjini.

U Beogradu je Mirsada u okviru organizacije „Mali Princ“, koju podržava GIZ ORF MMS, dobila savjetovanje sa Pasošem kompetencija. Kako bi poboljšala situaciju romske djece, organizacija „Mali Princ“ provodi savjetovanja i senzibilizira roditelje o potrebama djece. Na ovaj način „Mali Princ“ pokušava napraviti pozitivnu promjenu u vezi sa napuštanjem školovanja i sklapanjem ranih brakova, čime su posebno pogođene djevojčice u romskoj populaciji.

No, i roditelji dobivaju podršku kroz aktivnosti „Malog Princa“. Tokom intenzivnih savjetovanja identifikuju se informalno stečene vještine i upisuju se u Pasoš kompetencija.

Tokom savjetovanja Mirsada je, prije svega, dobila samopouzdanje i uspjelo joj je da se na tržištu nametne sa svojim vještinama i znanjima. Ona danas radi u jednoj perionici veša u Beogradu. Želi da svojoj djeci omogući školovanje, posebno svojoj kćeri.

BMZ-program „Perspektiva domovina“ – perspektive ostanka

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.