Skip to main content

Način na koji firme iz regije Zapadnog Balkana 6 (ZB6) najradije šire svoj posao je izvoz. Kako bi to učinile što bolje, kompanije trebaju biti pripremljene za sve aspekte izvoza, te se vrlo često za pomoć obraćaju privrednim komorama.

Projekat „Jačanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća (MSP) u regiji Zapadnog Balkana 6“ kojeg po nalogu Njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH – Otvoreni Regionalni Fond za vanjsku trgovinu, prepoznao je ovu potrebu kompanija. U saradnji sa privrednim komorama ZB6 okupljenih oko WB6 Chambers Investment Forum, razvio je novi alat „Procjena izvozne spremnosti – Export Readiness Assessment (ERA).

Uz pomoć ovog alata komore su u poziciji da ponude novu uslugu firmama i pomognu im da procijene svoju spremnost za izvoz. Kako je ovo instrument koji je u obliku upitnika i nudi se online, te pokriva sve relevantne elemente izvoza, firme sada mogu uraditi i samoprocjenu, te dobiti jasnu sliku o svojoj spremnost za izvoz, kao i saznati koje su to glavne prepreke za uspješan izvoz.

Instrument je pilotiran u regiji Zapadnog Balkana u sektoru prerade voća i povrća kao sektora relevantnog za sve ekonomije regije. Do sada je procjena izvozne spremnosti uradjena sa 144 kompanije, a rezultati su prezentirani na regionalnom i novou svake zemlje pojedinačno. Uz to, svaka firma je dobila individualnu povratnu informaciju koja ukazuje na oblasti na kojima je potrebno još raditi kako bi se poduzeli prvi koraci ka izvozu, odnosno izvoz bio uspješniji.

Instrument razvijen za sektor prerade voća i povrća može biti unaprijeđen dodatnim pitanjima kako bi se uključilo više kompanija. Razvijen je tako i da se može revidirati i prilagoditi i na koncu replicirati kao procjena izvozne spremnosti u bilo kojem sektoru važnom za ekononomije Zapadnom Balkana.

Razvijeni isntrument je predat komorama kao dodatna usluga firmama.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.