Skip to main content

Povodom obeležavanja više od 20 godina Nemačke razvojne saradnje u Srbiji, održana je proslava jubileja na Trgu republike u Beogradu, u organizaciji Ambasade Savezne Republike Nemačke, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Nemačke razvojne banke (KfW). Svi posetioci su imali priliku da učestvuju u raznovrsnom kulturno-umetničkom programu, kao i da se upoznaju sa rezultatima rada Nemačke razvojne saradnje u Srbiji tokom prethodne dve decenije.

Na početku zvaničnog dela programa, sve prisutne pozdravio je Njegova ekselencija, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji gospodin Tomas Šib (Thomas Schieb), koji je poručio da je sveobuhvatni cilj partnerstva podrška Nemačke Srbiji na putu ka Evropskoj Uniji.

„Svim nemačkim projektima u Srbiji cilj je da budu dobri za srpsko društvo, da unaprede kvalitet života i životne sredine i kreiraju perspektivu za bolju budućnost, a posebno u ključnim oblastima: sektoru obnovljive energije, razvoju privatnog sektora i vladavini prava. Posebno je važno naglasiti ulogu nemačkog privatnog sektora – oko 400 kompanija posluje u Srbiji, zapošljavaju 75.000 radnika, a očekuje se da će bilateralna trgovinska razmena dostići vrednost od 7,5 milijardi evra u 2022. godini, što je 26 odsto više nego u prošloj godini“, zaključio je Šib.

Prisutnima se obratila i ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović, koja je ocenila da saradnja sa Nemačkom nije značajna samo zbog evrointegracija, već i zbog drugih pitanja od suštinskog značaja za građane.

„Od velike je važnosti činjenica da smo uspostavili stalne kanale komunikacije na najvišem nivou, političku i ekonomsku ‘diplomatiju visoke frekvencije’, zato što su značajne ne samo investicije koje dolaze iz Nemačke, već i saradnja i bespovratna pomoć koju dobijamo. Takođe, s obzirom na energetsku stabilnost kao najveći izazov današnjice, Srbija je u Nemačkoj našla i strateškog partnera u oblasti „zelene agende“, odnosno u oblasti obnovljivih izvora energije i održive budućnosti“, rekla je Joksimović.

U okviru događaja, na centralnoj bini je prikazan film „20 godina Nemačke razvojne saradnje u Srbiji“ – svojevrsna retrospektiva najvažnijih projekata koji su obeležili dugogodišnju saradnju dveju zemalja. Nakon filma usledili su muzički nastupi dečjeg ansambla Muzika nade, kao i benda učenika Nemačke škole Beograd. Pored toga, alumnisti Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) na neuobičajen način predstavili su svoje istraživačke radove, a publika je imala priliku da uživa i u muzici nemačkih kompozitora i popularnih numera u izvođenju gudačkog Intermeco kvarteta. Kraj zvaničnog dela programa bio je rezervisan je za zabavu i opuštanje, uz muzički izbor proslavljenog beogradskog klupskoj dvojca – DJ Pukija i DJ Pepea.

Pored centralnog dela programa, posetioci su mogli da učestvuju i u raznim zanimljivim aktivnostima, kao što su digitalna izložba na LCD ekranima. U okviru ove izložbe postavljena je i virtuelna tura kroz Ambasadu Savezne Republike Nemačke, projekat startapa Futuring, koja uz pomoć virtuelnog vodiča donosi i raznovrsne informacije o istoriji i sadašnjosti saradnje Nemačke i Srbije. U okviru Dečjeg kutka održana je likovna radionica na temu održivih izvora energije za decu predškolskog i uzrasta nižih razreda osnovne škole, gde su najmlađi posetioci mogli da crtaju, zabave se, ali i nauče mnogo toga novog o ovoj temi. Na posebnim štandovima, gosti su imali priliku da degustiraju čuvene nemačke kobasice, da se osveže uz Moritz Eis sladolede i zaslade slatkišima iz kompanije Lidl, koji su bili sponzori ovog velikog događaja. Osim toga, svoje projekte i aktuelne aktivnosti, u okviru mini sajma, predstavile su i nemačke nevladine organizacije koje su prisutne u Srbiji.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.