Skip to main content

Kompanije sa Zapadnog Balkana osjećaju koristi međunarodne podrške u prevazilaženju administrativne birokratije i poboljšanju poslovne klime u regionu. Srpski Nelt se nada da će se uz posredovanje i odgovarajuće zastupanje region lako ekonomski integrisati i poslovati bez prepreka.

Kompanije u Jugoistočnoj Evropi tvrde da je poslovna saradnja postala efikasnija i produktivnija uz angažovanje Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Srpski Nelt pridružio se jednom od GIZ-ovih programa za olakšavanje trgovine, zasnovanom na konceptu carinsko-poslovnog partnerstva, i deo je regionalne mreže preduzeća koja za cilj ima unapređenje poslovne klime u regionu.

„Nelt i GIZ, sa ove tačke gledišta, vidimo kao dugoročno partnerstvo, koje rezultira pozitivnim ishodima“, kaže Neltov nadzornik špedicije Slađan Blagojević. On dalje naglašava: „Nadamo se i nastojimo da zajedničkim snagama povežemo privredne grupe iz regiona kako bismo postigli naše ciljeve i olakšali naše svakodnevno poslovanje”. Nelt iz Srbije je 2016. godine dobio status Ovlašćenog privrednog subjekta (OPS/AEO).

Uz podršku Evropske komisije i Vlade Nemačke, kroz projekat Nemačke razvojne saradnje „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“, osnovana je AEO Asocijacija, čiji su članovi kompanije iz celog regiona Zapadnog Balkana. Preko AEO Asocijacije, Nelt i druge kompanije udružuju snage ali i svoje znanje, pokušavajući da unaprede poslovnu klimu u regionu.

Blagojević napominje i da je Nelt primetio povoljniju reakciju i bolje razumevanje Uprave carina Srbije od uključivanja GIZ-a i formiranja regionalne ekonomske grupacije. On ističe da posedovanje statusa Ovlašćebog privrednog subjekta (OPS/AEO) pomaže Neltu u bržim i jednostavnijim procedurama carinjenja robe, bržem graničnom prelazu robe i lakšoj komunikaciji sa nadležnim organima u pogledu pregleda robe.

Ova kompanija klijentima pruža integrisane logističke usluge, od međunarodnog transporta robe, preko skladištenja i carinskog posredovanja i kasnijeg prepakivanja robe, dorade i isporuke krajnjim korisnicima preko svojih kanala distribucije.

U regionu gde kompanije žele da vide poboljšanje administrativne efikasnosti i povoljniju poslovnu klimu, partnerstvo između preduzeća kao što su srpski Nelt i GIZ-a predstavlja svetionik napretka. Kroz inicijative kao što su carinsko-poslovno partnerstvo i AEO Asocijacija, ova saradnja omogućava pozitivne promene u načinu na koji preduzeća funkcionišu na Zapadnom Balkanu. Uz podršku Evropske komisije i Vlade Nemačke, kompanije u regionu udružuju snage kako bi pojednostavile carinske procedure, ubrzale granične prelaze i podstakle bolju komunikaciju sa vlastima. Kako se ovi napori nastavljaju, budućnost izgleda obećavajuće za preduzeća u Jugoistočnoj Evropi. Nelt ostaje posvećen doprinosu ekonomskom rastu i prosperitetu regiona.

Ovaj članak je nastao uz finansijsku podršku Evropske unije i nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Njegov sadržaj je isključiva odgovornost GIZ-a i ne odražava nužno stavove EU ili Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.