Skip to main content

Samoinicijativom i posvećenošću do šanse za zaposlenje

Iako među povratnicima, prema Sporazumu o readmisiji između Evropske zajednice i Republike Srbije, postoji visok stepen nezaposlenosti, primer Slađane Glišić pokazuje da samoinicijativa i posvećenost mogu ovu situaciju značajno da promene na bolje. Projekat Uspostavljanje usluge Pomoć u kući za starije i osobe sa invaliditetom, kroz radno angažovanje gerontodomaćica pruža šansu pripadnicima osetljivih društvenih grupa da dođu do zaposlenja.

Slađana Glišić je 2015. godine sa mužem i porodicom otišla u Keln u potrazi za boljim životnim uslovima. U Srbiju se vratila 2018. godine i kaže da povratak nije bio lak, jer se zbog romske nacionalnosti suočavala sa netrpeljivošću sredine. U početku je njena porodica živela od ušteđevine, ali je kasnije zapala u tešku finansijsku situaciju jer usled nedostatka ličnih dokumenata Slađana nije mogla da ostvari pravo na socijalnu pomoć i dečji dodatak, pa ni da nađe posao.

Visoka stopa nezaposlenosti i loš ekonomski položaj nisu retkost među povratnicima, među kojima je oko 80 odsto Roma i Romkinja. Prema „Anketi o potrebama povratnika u Republiku Srbiju“[1] stopa nezaposlenosti povratnika iznosi 70 procenata. Sa druge strane, podaci studije „Integracija Roma povratnika kroz bolje uslove obrazovanja i zapošljavanja“[2] govore da je stopa zaposlenosti Roma 26 odsto. Ista studija ukazuje na to da su Romkinje u još nepovoljnijem položaju, jer je svega 13 odsto njih zaposleno.

U nameri da na tržištu rada u Srbiji stvori bolje uslove za zapošljavanje povratnika, Nemačko-srpska razvojna saradnja podržala je projekat „Uspostavljanje usluge Pomoć u kući za starije i osobe sa invaliditetom, kroz radno angažovanje gerontodomaćica, žena iz društveno osetljivih kategorija koji sprovodi gradska opština Mladenovac u saradnji sa organizacijama Caritas Šabac i Centar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i vrednosti „OKO“ Mladenovac. Namenjen osobama iz osetljivih društvenih kategorija sa posebnim fokusom na Romkinje, ovaj projekat podrazumeva obuku za gerontodomaćice i gerontodomaćine po akreditovanom programu Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Po završenoj obuci, 30 polaznika je dobilo licencu, a 14 najuspešnijih i zaposlenje. Među njima je bila i Slađana.

Od komšinice sam saznala za obuku za gerontodomaćicu, prijavila sam se i dobila priliku da naučim nove korisne stvari. Tokom obuke naučila sam kako da pružim prvu pomoć u nekim situacijama, kako da razgovaram sa starijim licima i šta me sve može očekivati u starosti. Sve što sam naučila, uspevam da primenim u poslu,“ ističe Slađana. Prema njenim rečima, ovaj posao joj mnogo znači jer zahvaljujući njemu njena porodica bolje živi. „Uspeli smo da smanjimo dug za struju i vodu, a i deci sada mogu da priuštim da treniraju atletiku.“ Slađana kaže da voli svoj posao jer je human i nije težak. „U toku jednog radnog dana obiđem tri korisnice kojima pripremim obroke, dajem im odgovarajuću terapiju i u dogovoru sa njima sredim kuću. Vrlo često im nabavljam namirnice i lekove, zakazujem i vodim ih kod lekara,“ opisuje Slađana svoj radni dan.

Već od početka obuke bilo je očigledno da se Slađani dopada ovaj poziv, o čemu svedoči i Suzana Vasić, članica Veća opštine Mladenovac, zadužena za socijalna pitanja, nacionalne manjine, unapređenje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava. „Slađana je bila izuzetno aktivna tokom obuke, a svoje znanje i umeće pokazala je i prilikom rešavanja testova, zbog čega joj je i ukazana prilika da bude zaposlena kao gerontodomaćica. Pokazala je veliku zainteresovanost za ovu profesiju, što se može zaključiti i iz komentara korisnica sa kojima radi,“ istakla je gospođa Vasić. „Ovaj projekat je od velike koristi za zajednicu iz više razloga. Osim što osobama iz osetljivih društvenih kategorija omogućava sticanje novih veština i povećava njihove šanse za zaposlenje,  zahvaljujući njemu stari i osobe sa invaliditetom dobijaju potrebnu negu i pomoć. Veliko nam je zadovoljstvo što od korisnika usluga čujemo pohvale na račun naših gerontodomaćica i gerontodomaćina,“ poručila je gospođa Vasić.

Projekat „Uspostavljanje usluge Pomoć u kući za starije i osobe sa invaliditetom, kroz radno angažovanje gerontodomaćica, žena iz društveno osetljivih kategorija“ deo je projekta „Inicijativa za inkluziju“ i  sprovode ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), a njegova realizacija traje do decembra 2018. godine.

[1] Anketu sprovela Međunarodna organizacija za migracije

http://www.kirs.gov.rs/docs/migracije/Izvestaj_Anketa_o_potrebama_povratnika_u_Republiku_Srbiju.pdf

[2] Studiju sproveli Centar za istraživanje javnih politika i Forum Roma Srbije

http://publicpolicy.rs/documents/50152cdca31c11378bfcd34fd71f19f1e536357f.pdf

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.