Skip to main content

Dok je živeo u Avganistanu, Azizahmad Zamir je bio glumac i pojavljivao se u televizijskim filmovima. Kako je politička situacija u njegovoj zemlji postajala sve nestabilnija, u septembru 2015. godine odlučio je da se preseli u London, gde je živeo njegov rođak. Mislio je da će mu biti potrebno tri meseca da stigne, ali usled zatvaranja granica morao je da ostane u Srbiji. Nastanio se u Prihvatnom centru Adeševci, selu u severozapadnom delu Srbije. Pronalazeći načine da mu brže prođe vreme, počeo je da drži časove engleskog jezika deci izbeglicama i da pomaže kao usmeni prevodilac da bi olakšao komunikaciju između izbeglica i Komesarijata za izbeglice i migrante. Iako je stariji od 60 godina, bilo mu je drago da nauči neke nove veštine.

„Pohađao sam kurseve za molerske radove i šivenje i smatram da su veoma korisni jer su mi pomogli da razvijem nove veštine, steknem novo iskustvo i kvalitetno provedem vreme. Smatram da će mi ove veštine olakšati pronalaženje posla kada napustim centar. Otkrio sam da uživam u šivenju i radujem se svakoj prilici da se time bavim”, kaže Azizahmad o svojim danima u Centru.Od kada sam došao ovde, upoznao sam druge izbeglice, stekao nove prijatelje i naučio ponešto o srpskoj kulturi”, dodaje on.

Azizahmad je jedan od 280 migranata koji su smešteni u Prihvatnom centru Adeševci, pri čemu većina njih dolazi iz Avganistana, Irana i Pakistana. Sa obzirom na to da su zadržani na putu ka željenim odredištima, važno im je da imaju zanimljive svakodnevne aktivnosti, jer se na taj način ne osećaju kao da gube vreme. Naprotiv, smatraju da ih ove aktivnosti pripremaju za buduće tržište rada. Novosadski humanitarni centar, NVO iz Novog Sada, brzo je uvideo njihovu potrebu za kvalitetnim načinom provođenja vremena i organizovao razne kurseve za migrante u okviru projekta Osnaživanje i socijalna inkluzija izbeglica i migranata u Srbiji, koji je podržao GIZ.

Pored molerskih radova i kurseva za šivenje koje je Azizahmad pohađao, učesnici su imali priliku da nauče kako da prave nakit i saznaju više o recikliranju i Evropi. U Prihvatnom centru Principovac organizovane su sportske aktivnosti poput stonog tenisa, badmintona, odbojke, kao i uređenje sportskog terena i dvorišta centra. Jedna od najkorisnijih aktivnosti bili su časovi nemačkog jezika, jer mnogi stanovnici po napuštanju centra žele da odu u Nemačku.

Stanovnici su bili voljni da učestvuju u ovim obukama, jer ne postoji mnogo sličnih aktivnosti u prihvatnim centrima. Prilika da nauče nove veštine i razvijaju svoje talente čini da se osećaju korisno i dobro pripremljeno za nesigurnu budućnost koja ih čeka kada stignu u željenu zemlju”, objasnila je Mira Novaković Ilin, predstavnica Novosadskog humanitarnog centra.


O meri:

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH od jula 2017. godine implementira meru „Savetovanje i podrška tražiocima azila u Srbiji i Makedoniji“ u ime Nemačke razvojne saradnje. Ova mera se oslanja na povećanu potrebu da se tražiocima azila obezbedi pristup odgovarajućim informacijama i podrška tokom perioda tranzicije, kao i mehanizmi za potencijalnu integraciju. Imajući takav kontekst u vidu, glavni cilj ove mere je da se doprinese unapređenju položaja i perspektive tražilaca azila u prihvatnim centrima, obezbeđujući podršku implementaciji određenih i odgovarajućih mera fokusiranih na potrebe, koje podržavaju integraciju.

Osoba za kontakt: Michael Samec

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.