Skip to main content

Podaci građana su sve ugroženiji zbog digitalizacije i napretka tehnologije, zbog čega je neophodno redovno usklađivanje zakona i propisa koji regulišu tu oblast. Ova poruka je snažno odjeknula na konferenciji posvećenoj obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti. Digitalni pejzaž koji se razvija i usložnjava zahteva kontinuirane napore kako bismo osigurali da naši pravni okviri budu ispred izazova koje postavlja digitalna era.

Ove godine, po prvi put dodeljena su priznanja za poseban doprinos zaštiti podataka o ličnosti u Republici Srbiji. Posebno priznanje za podršku projekta “Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji”, zajednički finansiranom od strane EU i Nemačke, u podizanju svesti o značaju teme zaštite podataka o ličnosti, za podršku u razmeni znanja sa ekspertima iz EU u korišćenju biometrijskih podataka i organizaciji konferencija, dodeljeno je GIZ-u, koji je implementirao navedene aktivnosti. Na ceremoniji dodele nagrada, Poverenik Milan Marinović uručio je priznanje direktorki GIZ Srbija gđi Danijeli Funke. U svom pozdravnom govoru, gospođa Funke je izrazila zahvalnost, navodeći da će nagrada ojačati napore na zajedničkom radu na unapređenju zaštite podataka o ličnosti u Srbiji. „Posvećeni smo podršci sprovođenju planiranih aktivnosti u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23. Ovo priznanje označava značajno postignuće u negovanju partnerstava i jačanju posvećenosti zaštiti podataka i ja sam izuzetno zahvalna na ovoj časti, koja simbolizuje snažnu saradnju Nemačke, Srbije i EU“, dodala je ona.

Posebno ističući važnost podizanja svesti i unapređenja kapaciteta zaštite podataka o ličnosti, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je da poverenici i slične institucije širom sveta moraju zajedno da rade i pomognu građanima u zaštiti podataka, „koji su danas ugroženiji nego ikad“. „Čovek o kome se zna sve je izloženiji od nekoga ko se prošeta bez odeće u nekom od najprometnijih gradova“, naveo je Marinović. Na konferenciji je obeležen i jubilej – istaknuto je da je Služba Poverenika osnovana je pre 20 godina – 2004. godine – iste kada i Fejsbuk, dodajući da je pojava društvenih mreža generalno dovela do velike obrade podataka milijardi građana sveta, zbog čega je bilo potrebno donošenje regulative.

Pored GIZ Srbija, priznanja su dodeljena i USAID-u, Misiji OEBS-a u Srbiji, Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu i agenciji Propulsion.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.