Skip to main content

30 srednjih škola iz Srbije izabrano je da učestvuje u drugom ciklusu regionalnog programa razmena pod nazivom Superškole. Škole su tokom događaja “Upoznajte Superškole Srbije” imale priliku da se međusobno upoznaju, predstave svoje ideje za razmene i potpišu Sporazum o partnerstvu.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) – Lokalna kancelarija u Srbiji, u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) organizovala je javni događaj ‘’Upoznajte Superškole Srbije’’ u Beogradu, 1. februara 2023. godine, u okviru regionalnog programa razmena “Superškole”. Ovaj događaj je okupio 30 odabranih srednjih škola koje su predstavljali direktori/ke i profesori/ke zaduženi/e za koordinacju predstojećih regionalnih razmena. Događaju su prisustvovali i ministar prosvete, gospodin Branko Ružić, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Nj.E. gospođa Anke Konrad, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, gospođa Plamena Halačeva, savetnica ministra turizma i omladine, gospođa Snežana Klašnja, direktorka GIZ u Srbiji gospodja Daniela Funke i direktorka RYCO lokalne kancelarije u Srbiji, gospođa Marija Bulat.

Nj.E. gospođa Anke Konrad istakla je da je Regionalna kancelarija za saradnju mladih jedan od najistaknutijih proizvoda Berlinskog procesa, kao i da RYCO daje značajan doprinos pomirenju na Zapadnom Balkanu. Razmena mladih u okviru programa “Superškole” omogućuje mladima iz regiona da se međusobno upoznaju i razumeju. “Prethodne godine je 800 mladih iskoristilo ovu priliku, a neki od njih su imali mogućnost da predstave svoja iskustva na samitu Berlinskog procesa u novembru 2022. u Berlinu. Zato će Nemačka nastaviti da pridaje veliki značaj aktivnostima RYCO”.

Gospođa Halačeva naglasila je da Evropska unija u potpunosti podržava inicijative koje podstiču duh pomirenja i saradnje među mladima u regionu, u cilju stvaranja mogućnosti da se mladi upoznaju, razmenjuju ideje, uspostave međusobnu saradnju povezivanjem, razvijanjem poverenja, prihvatanjem kulturne i jezičke raznolikosti, kao i da izgrade doživotna prijateljstva i kontakte. “Dijalog i saradnja među školama će dati glas mladima da neguju demokratske prakse i doprineće izgradnji održivog i inkluzivnog razvoja na Zapadnom Balkanu”, istakla je.

’Superškole’’ su program školske razmene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Ovaj program je deo multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode GIZ i RYCO. Prvi ciklus razmena organizovan je 2022. godine, kada je učestvovalo više od 800 učenika. Drugi ciklus razmena uključiće 100 škola i više od 1500 učenika iz svih delova Zapadnog Balkana. Listu izabranih škola možete videti ovde.

Sprovođenje razmena podeljeno je u dva kruga. Prvi krug razmena planiran je za period od aprila do juna, dok će se drugi krug odvijati od avgusta do oktobra. Svaka škola će organizovati po jednu posetu partnerskoj školi u trajanju do 7 dana, a učenici/ce će putovati u pratnji jednog ili dva profesora/ki. Program školske razmene će dati priliku učenicima/ama i profesorima/kama da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim delovima našeg regiona.

Za vreme drugog otvorenog poziva ‘’Superškole’’ pristiglo je 155 predloga razmena (od kojih su 7 dugoročna partnerstva između škola koje su učestvovale u prvom ciklusu razmena), a više od 535 srednjih škola sa Zapadnog Balkana koristilo je platformu www.superschools.net za povezivanje sa drugim školama. Komisija je imala težak zadatak da odabere 50 najboljih projekata koji za cilj imaju podršku procesu izgradnje mira i pomirenja u regionu i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.