Skip to main content

U organizaciji Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) tokom oktobra i novembra 2020. godine održane su dve regionalne radionice, o vrednovanju radne uspešnosti i zapošljavanju na principu zasluga. Svoja iskustva u ovim oblastima podelili su predstavnici Bosne i Hercegovine, Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Na radionicama se razgovaralo o tome kako se određuje radna uspešnost; zatim novinama koje donosi elektronsko upravljanje; zapošljavanju na osnovu unapred određenih kriterijuma-kompetencija; jačanju znanja i veština članova konkurskih komisija i slično. Srbiju je predstavljala Služba za upravljanje kadrovima i njene predstavnice predstavile su promene u zakonu ali i prva iskustva u primeni novih načina vrednovanja radne uspešnosti državnih službenika.

Prema rečima Jana H.M. Sahlinga, konsultanta ReSPA-e, Srbija je napravila veliki napredak u reformama i promenama u oblasti vrednovanja i zapošljavanja. Zbog toga ona predstavlja primer dobre prakse koju druge zemlje regiona mogu da koriste kako bi unapredile upravljanje ljudskim resursima u javnoj upravi.

Podršku unapređenju upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi pruža projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje “Podrška reformi javne uprave u proscesu pristupanja Evropskoj uniji”, koji sprovodi GIZ.

Izvor: Србија – пример добре праксе запошљавања и вредновања радне успешности државних службеника (suk.gov.rs)

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.