Skip to main content

Vladavina prava je jedna od najvažnijih tema u pregovorima Srbije i Evropske unije, a direktnu korist od reformi u ovoj oblasti imaće građani Srbije, poručeno je na konferenciji “EU za vladavinu prava” u Palati Srbija.

Evropska unija izdvojila je 20,8 miliona evra za pomoć Srbiji u oblasti reformi vladavine prava, što uključuje borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, unapređenje osnovnih prava, jačanje tehničkih kapaciteta za poglavlja 23 i 24, ali i unapređenje nezavisnosti pravosuđa.

Na konferenciji, na kojoj su pored predsednice Vlade Ane Brnabić, ambasadora EU i zemalja članica EU koje učestvuju u projektima podrške jačanju vladavine prava, učestvovali i drugi predstavnici državnih institucija i ministarstava, istaknuto je da će kroz ovaj projekat stručnjaci iz zemalja članica svoja iskustva podeliti sa srpskim kolegama i na taj način, između ostalog, učiniti da institucije i državni organi budu spremni da efikasno sprovode sve ono što se od Srbije očekuje u oblasti vladavine prava.

„U okviru evropskog projekta iz oblasti prava, Nemačka zajedno sa Austrijom, Litvanijom, Španijom, Savetom Evrope i OEBS-om podržava Srbiju u oblasti vladavine prava. Važno je da sadržaj ovog projekta – jačanje osnovnih prava, unapređenje demokratije i unapređenje vladavine prava – pre svega utiče na sve građane Srbije i svojim zalaganjem nastojimo da dugoročno unapredimo svakodnevni život svih građana. Ovo se posebno odnosi na ugrožena lica, za koje je od velikog značaja pravična i pristupačna zaštita institucija. Radimo sa našim srpskim partnerima na sprovođenju reformi u Poglavlju 23 pristupnih pregovora sa EU“, izjavila je ambasadorka SR Nemačke gđa Anke Konrad.

Srbija nastavlja rad na unapređenjenju oblasti vladavine prava uz podršku evropskih partnera, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić. “Vladavina prava je važna tema ne samo zbog evropskog puta Srbije, već i zbog boljeg kvaliteta života građana i građanki, jer dostupnost pravdi, efikasnost sudova, kao i borba protiv kriminala i korupcije na direktan način utiču na kvalitet života. Ustavni amandmani onemogućavaju bilo kakvu percepciju uticaja političara na sudstvo, jer političari ne biraju sudije, već ih biraju druge sudije, a omogućena je i samostalnost tužilaštva”, navodi premijerka Brnabić.

U sprovođenju projekata u okviru paketa pomoći za vladavinu prava u Srbiji učestvuju i zemlje članice Evropske unije – Nemačka, Austrija, Litvanija, Italija, Holandija i Španija, kao i međunarodne organizacije – Savet Evrope, OEBS i UNOPS.

Projekat „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU za borbu protiv korupcije i za osnovna prava), jedna je od 4 komponente paketa podrške, i zajednički je finansiran od strane EU, Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke (BMZ), kao i Austrijske razvojne saradnje (ADC). Implementatori projekta su Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Austrijska razvojna agencija (ADA), Centralna agencija za upravljanje projektima (CPMA) i Misija OEBS u Srbiji.

Ukupna podrška EU reformama iz oblasti vladavine prava, pravosuđa i unutrašnjih poslova u Srbiji dostigla je više od 180 miliona evra od 2014.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.