Skip to main content

Pandemija Corona virusa posebno je pogodila mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) jer su prodaja i poslovanje svedeni na ograničeno radno vreme i potrebno je zaposlene uputiti na rad od kuće gde god je to moguće. Mnoge kompanije nisu spremne da svoju osnovnu delatnost i poslovne procese, u kratkom roku, preusmere na online kanale.

U ovakvim vremenima, digitalne tehnologije postaju važnije nego ikad ranije. Kao rezultat pandemije, čak i kompanije koje su nekada bile „digitalno lenje“ sada će morati da pojačaju svoju digitalnu igru u vidu online prodaje, video konferencija, online razmene dokumenata, Cloud rešenja, bezbednosti podataka. Kompanije iz svih industrija doživeće efikasnost digitalnih alata u nastojanjima da održe i/ili poboljšaju svoje poslovanje

Situacija sa kojom se suočavamo neminovno će dovesti do promene navika potrošača i načina na koji kompanije posluju.  Kriza ne mora da bude nužno negativna stvar već prilika za promenu pravca.

Kao neposredan odgovor na ovu situaciju, Centar za digitalnu transformaciju (CDT) pri Privrednoj komori Srbije, razvio je program za podršku u vanrednoj situaciji za MMSP u Srbiji. Program sprovodi GIZ, u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, kroz projekat Razvoj privatnog sektora u Srbiji. SPEED program nudi dvodnevnu besplatnu konsultantsku podršku za kompanije iz svih industrija.

CDT mreža iskusnih sertifikovanih konsultanata za digitalnu transformaciju pruža direktnu online podršku kompanijama koje imaju priliku da urade procenu svog trenutnog stanja praćenu konkretnim savetima kako da uz pomoć digitalnih tehnologija poveća prodaju i produktivnost.

Program je aktivan od utorka, 7. aprila, a na zvaničnoj stranici CDT-a je objavljen online upitnik za popunjavanje https://cdt.org.rs/ preko koga kompanije mogu da se prijave za učešće.

Samo u toku prva dva dana prijavilo se preko 120 kompanija. Ovoliki odziv na najbolji način pokazuje koliko je ova vrste usluge zapravo potrebna. Već sutra će ove kompanije imati priliku da sa ekspertima za digitalnu transformaciju razmotre načine da, u ovim izazovnim vremenima, upotrebom najsavremenijih tehnologija održe i poboljšaju svoj biznis.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.