Skip to main content

Partnerstvo Nemačke i Srbije traje već 22 godine i do sada je izdvojeno više od dve milijarde evra kroz različite razvojne programe, navela je Marija Bogdanović ispred GIZ, vođa globalnih programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ i „Migracije i dijaspora“, na proslavi 101. rođendana Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na svečanosti povodom jubileja, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH  primio je zahvalnicu i priznanje kao jedan od partnera NSZ koji su dali najveći doprinos u oblasti politike zapošlјavanja u 2022. godini.

“Ekonomski rast Srbije je u fokusu velike većine naših programa. Saradnja programa „Migracije za razvoj“ sa Nacionalnom službom počela je 2016. godine, svakog dana je sve bolja i imamo sjajne rezultate. Nastavićemo da sarađujemo i pružamo kompletnu podršku NSZ”, navela je Bogdanović.

Događaju, organizovanom u Gradskoj kući u Novom Sadu, su prisustovali ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, direktor NSZ, Zoran Martinović, kao i gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić.

Okosnica saradnje NSZ i GIZ je Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) koji posluje u kancelarijama NSZ i njenih Migracionih servisnih centara širom Srbije, a koji pruža povratnicima po readmisiji i drugim ugroženim kategorijama društva pravnu i psiho-socijalnu pomoć, kao i pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju.

Veliki deo digitalizacije usluga NSZ odvija se uz punu podršku GIZ, kao što su virtuelni sajmovi zapošljavanja i digitalna platforma za obuke na daljinu za podizanje zapošljivosti i preduzetništva lica sa evidencije NSZ. Samo za ove dve aktivnosti uloženo je preko 300.000 evra.

GIZ, takođe, pruža kontinuiranu podršku podizanju kapaciteta same NSZ i Migracionih servisnih centara, u vidu treninga za zaposlene, kao i podršku za pridruživanje EURES mreži Migracionih servisnih centara.

Pored saradnje sa NSZ, GIZ je u ovoj godini izdvojio gotovo 400.000 evra za lokalne samouprave i izradu i primenu inovativnih politika zapošljavanja na lokalu. Ovaj projekat sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za rad.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.