Skip to main content

Projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)“ iz Srbije osvojio je drugo mesto za studiju „Inkluzija neformalnih sakupljača otpada u sistem upravljanja otpadom u Srbiji“ na konkursu Međunarodnog udruženja za čvrsti otpad (ISWA).

Osvajanje drugog mesta je velika čast, a s obzirom na to da je prvo mesto osvojio g. Ad Lansik, koji je osmislio Lansikovu lestvicu za hijerarhiju u uklanjanju otpada, u knjizi „Challenging Changes, Connecting Waste Hierarchy and Circular Economy“ (Promene koje predstavljaju izazov: povezivanje hijerarhije upravljanja otpadom i kružne ekonomije), daje dodatnu težinu ovom prestižnom priznanju u oblasti uklanjanja otpada.

Studija o inkluziji predstavila je rezultate obimnog istraživačkog rada o trenutnom položaju neformalnih sakupljača otpada u Srbiji. Po prvi put je sprovedeno jedno ovakvo istraživanje, koje je obuhvatilo analizu iz tri različita ugla (tehnički, socijalni i ekonomski), kao i organizacionu strukturu sakupljača, kako bi se bolje razumeli izazovi u pronalaženju adekvatnih rešenja.

Tri istraživačka tima, formirana po konktetnim oblastima, koja su činili stručnjaci iz datih oblasti, tokom cele godine radila su na istraživanju u oko deset opština u Srbiji, obraćajući pažnju na različite aspekte aktivnosti Roma u neformalnom sektoru, koji su najzaslužniji za reciklažu u Srbiji, jer 80% reciklaže u Srbiji obavlja se zahvaljujući njihovim aktivnostima, što, prema procenama, čini između 10 i 30 procenata ukupnog otpada.

G. Antonis Mavropulos, predsednik ISWA-a uručuje nagradu g-đi Mariji Bogdanović, vođi projekta “Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)”

Korišćene su inovativne istraživačke metode, koje su podrazumevale neposredne i temeljne intervjue sa neformalnim sakupljačima, s fokusom na njihov odnos sa državnim i lokalnim vlastima, preduzećima koja pružaju javne usluge, kao i formalnim lancem vrednosti. Ovim je pružen uvid u operativne aktivnosti, fizičke sisteme, institucionalne veze i ekonomski položaj (Roma) neformalnih sakupljača. Studija je takođe iznedrila korisne informacije i preporuke za strukturnu integraciju neformalnog sektora u Srbiji.

Ovogodišnji kongres Međunarodnog udruženja za čvrsti otpad održao se od 22. do 24. oktobra u Kuala Lumpuru u Maleziji, a nagrada za publikaciju godine privukla je 15 jakih kandidata koji su se bavili različitim aktuelnim temama u vezi sa globalnim upravljanjem otpadom. Gospođa Marija Bogdanović, zamenica vođe projektnog tima, dobila je nagradu za drugo mesto.

Nagrada za publikaciju godine Međunarodnog udruženja za čvrsti otpad kreirana je s ciljem da se oda priznanje autorima publikacije, članka ili knjige koja predstavlja izuzetan doprinos oblasti uklanjanja čvrstog otpada. Svake godine veće stručnog žirija bira publikaciju za koju smatra da pruža najvredniji doprinos promociji održivog upravljanja otpadom.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.