Skip to main content

Grad Subotica i Grad Vranje bogatiji su za dva novootvorena Migraciona servisna centra. MSC u Srbiji rade u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje, jednog od ključnih partnera u implementaciji Globalnih programa „Migracije za razvoj“ i „Migracije i dijaspora“ koje u Srbiji sprovodi GIZ.

Nove centre su svečano otvorili Zoran Martinović, direktor NSZ i Marija Bogdanović, vođa globalnih programa i rukovodilac Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK), zajedno sa predstavnicima lokalnih jedinica.

Migracioni servisni centri predstavljaju važan element Nacionalne službe za zapošljavanje gde se susreću dve velike teme – migracije i zapošljavanje.

„Migracioni servisni centar u Vranju je deveti po redu u okviru filijala NSZ. Zahvaljujući podršci GIZ uspeli smo da značajno ojačamo kapacitete ranije otvorenih MSC-ova i da otvorimo dva nova u Subotici i Vranju“, rekao je Martinović.

On je dodao da je zadatak ovih centara da informišu građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva o mogućnostima uključivanja na tržište rada, s obzirom na to da srpski poslodavci imaju izraženu potrebu za novom radnom snagom.

„Takođe, uloga MSC je da pruži adekvatne informacije potencijalnim migrantima o uslovima rada u drugim zemljama i na taj način smanji ilegalne migracije. Vlada Republike Srbije je usvajanjem strateških dokumenata iz oblasti ekonomskih migracija postavila jasne ciljeve za usporavanje odliva radno aktivnog stanovništva iz Srbije i stvaranje povoljnih uslova za privlačenje povratnika, s obzirom na sve veću potražnju poslodavaca koju ne mogu da zadovolje postojećom radnom snagom, pa su prinuđeni da angažuju radnike iz inostranstva“, objasnio je Martinović.

MSC savetnici, kroz individualan pristup skrojen po meri svakog pojedinca, pružaju informacije i savete migrantima i potencijalnim migrantima o mogućnostima redovnih i rizicima ilegalnih migracija, ali i o uključivanju na tržište rada i korišćenju svih usluga i mera koje se nude od strane NSZ za stvaranje socio-ekonomskih uslova za ostanak u zemlji.

„Tema povratka i reintegracije je kompleksna i zahteva multisektorski pristup, odnosno koordinaciju i dostupnost pravovremene podrške različitih institucija sistema kako bi se pojedinac ekonomski i socijalno osnažio i postigao potreban životni standard“, rekla je Marija Bogdanović iz GIZ i dodala da je NSZ prepoznata kao važan partner u pružanju podrške povratnicima nakon readmisije, sa značajnom ulogom MSC u sistemu upravljanja migracijama.

GIZ, u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, sprovodi globalne PME i PMD programe u Srbiji zajedno sa svojim partnerima, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Cilj ova dva programa je poboljšanje uslova života i povećanje šansi ljudi za održivi ostanak u svojoj zemlji, kao i jačanje ključnih aktera da u većoj meri koriste pozitivne efekte redovnih migracija i angažovanja dijaspore za svoj socio-ekonomski razvoj.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.