Skip to main content

Uvodna radionica projekta GIZ TVET održana je u periodu od 17. do 18. aprila u hotelu Metropol Palas u Beogradu

Prilagođavanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja zahtevima zelene transformacije i održivog razvoja od velikog je značaja za proces napredovanja Srbije ka priključivanju Evropskoj Uniji.

,,Zelene veštine’’ su ključne ne samo za učenike i učenice srednjih stručnih škola već i za mlade ljude koji teže da unaprede svoju zapošljivost, ali i za ubrzanje napretka zelene transformacije u kompanijama čime se doprinosi povećanju konkurentnosti privrede u Srbiji.

Pomenute teme bile su u fokusu uvodne radionice projekta ,,Srednje stručno obrazovanje i zapošljavanje mladih’’ koji u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji, sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Projekat je počeo 1. januara 2024. godine i trajaće naredne 3 godine. Predviđeni budžet projekta obuhvata iznos od 3,5 miliona evra.

Uvodna radionica je održana u Beogradu, u hotelu Metropol Palas u periodu od 17. do 18. Aprila 2024.  i okupila je preko 50 predstavnika nacionalnih institucija, privatnog sektora,  partnerskih donatorskih organizacija (Švajcarska/Austrija) i srednjih stručnih škola.

Strateški cilj dvodnevne radionice je bio da se relevantnim akterima predstavi okvir projekta koji nastoji da osigura da sistem srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u Srbiji bude u skladu sa potrebama održivog razvoja i zelene transformacije. Pored predstavljanja okvira projekta, ova radionica je organizovana sa ciljem da se od učesnika dobiju povratne informacije o tome kako oni vide pomenute procese transformacije obrazovnog sistema, koji su mogući izazovi u sprovođenju ali i potencijali koji već postoje, a koji mogu doprineti uspešnoj transformaciji obrazovnog sistema u skladu sa Zelenom Agendom. Na osnovu dobijenih inputa od različitih aktera, projekat će u narednom periodu da kreira operativni plan realizacije daljih aktivnosti.

Radionicu su otvorili pozdravnim govorima glavni partneri na projektu, predstavnici Ministarstva prosvete – pomoćnik ministra Miloš Blagojević, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija – direktorka, prof. dr Gabrijela Grujić, i Nemačke razvojne saradnje, Kristijan Šiling – rukovodilac odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade SR Nemačke.  Govornici su istakli značaj dugogodišnje međusobne saradnje i pitanje usklađivanja obrazovnog sistema Srbije sa ciljevima održivog razvoja i zelene agende.

Predstavljanje okvira novog projekta pripalo je vođi projekta dr. Franku Vulkopfu, koji je učesnike upoznao sa očekivanim rezultatima projekta.

Učesnici su imali prilike da čuju izlaganja domaćih i inostranih eksperata koji su na zanimljiv način predstavili teme kao što su uticaj zelene tranzicije na obrazovanje i tržište rada kroz stvaranje novih zanimanja, efekti zelene tranzicije na privredu i izazovi sa kojima se kompanije susreću u oblasti izveštavanja, kao i održiva i efikasna gradnja u građevinskom sektoru.

Nakon toga, učesnici su u tri radne grupe, prema glavnim projektnim modulima, delili svoje perspektive i sugestije , sa idejom da se zajednički mapiraju aktivnosti, ideje, načini ostvarivanja koji vode postizanju glavnog cilja projekta.

Važno je naglasiti da su škole, nastavnici i učenici prepoznati kao važni pokretači promena u svojim lokalnim zajednicama koji mogu da se bave temama kao što su zelene kompetencije, odgovornost u održivom korišćenju resursa u svakodnevnom životu i radu, digitalizacija i  rodna ravnopravnost u procesima transformacije.

U zajedničkim naporima pomenutih grupa zainteresovanih strana srednjeg stručnog obrazovanja, stručna škola i učenici nastojaće da postave temelje za uspešan transfer procesa zelene transformacije u svet rada.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.