Skip to main content

Regionalna konferencija za borbu protiv trgovine kulturnim nasleđem održana je 6. i 7. maja 2019. godine u Nemačkoj, u zgradi Künstlerhaus u Minhenu. Preko 70 učesnika iz država Zapadnog Balkana i drugih evropskih zemalja prisustvovalo je konferenciji. Kako je ova tema značajna i za Srbiju, konferenciji je prisustvovalo devet predstavnika iz Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva kulture i informisanja, Kabineta Republičkog javnog tužioca i sudova iz Srbije.

Ciljevi konferencije

Osnovni ciljevi konferencije bili su skretanje pažnje javnosti i pravnih lica o trgovini kulturnim nasleđem i bolje razumevanje načina rada organizovanih kriminalnih grupa u ovoj oblasti. Eksperti iz organizacija kao što su Europol, Civilna garda Španije, Univerzitet u Oksfordu, Unesko, Kancelarija UN za drogu i kriminal (UNODC) i Svetska carinska organizacija, podelili su svoja znanja o tome kako kriminalci falsifikuju i krijumčare dokumenta o poreklu i kakve posledice to ostavlja po istoriju, kulturu i društvo.

Promene u trendovima predstavljaju globalni izazov

Eksperti jednoglasno ističu značaj raspodele resursa, sprovođenja istrage, podizanja političke svesti i intenzivnijeg prikupljanja i razmene informacija u pospešivanju borbe protiv nedozvoljene trgovine predmetima koji su deo kulturne baštine. Kako bi se to ostvarilo, vlasti moraju da budu u toku sa promenama u trgovini, koja se sve više odvija preko interneta, tako da se danas trguje velikom količinom predmeta male vrednosti, a ranije se trgovalo malom količinom predmeta velike vrednosti. Globalizovana trgovina podrazumeva nove načine slanja i mnoštvo kontakata. Trgovina predmetima nije dobro dokumentovana i nosi malo rizika. Danas smo suočeni sa sistematskim uništavanjem kulturnog nasleđa, koje više ne predstavlja kolateralnu štetu, već ciljani predmet interesovanja za ostvarenje novčane dobiti.

Nažalost, istraga uglavnom ostaje na lokalnom nivou, uz ograničene resurse. To predstavlja poseban izazov za nadležne organe, zbog čega je izuzetno bitna međunarodna saradnja i usklađivanje. Veza sa Evropskom unijom je ključna za identifikaciju kriminalnih mreža i meta od velike vrednosti.

Pravni instrumenti i strategije za prevenciju

Carinski službenici i pogranična policija predstavljaju prvu liniju odbrane protiv trgovine kulturnim nasleđem. Njima bi bolja dostupnost podataka, posebna obuka i povećanje svesti o nelegalnoj trgovini kulturnim nasleđem značajno olakšali posao. Oni ponekad rade u opasnim uslovima i sa nedovoljnom količinom informacija, a često se nerealno očekuje da budu stručnjaci u različitim oblastima, kao što su svet divljih životinja, medicina i istorija. Potrebno je baviti se i pravnom regulacijom postupaka u slučajevima krađe i nelegalne trgovine kulturnim nasleđem, zbog toga što neki zakoni važe samo u određenom vremenskom periodu, izuzimaju određene predmete ili funkcionišu po principu: sve što nije ilegalno – legalno je. Sve ovo otežava sprovođenje istrage i dokazivanje zločina.

Trgovina kulturnim dobrima na dnevnom redu

Institucije poput Fondacije za kulturu saveznih država Nemačke preduzimaju određene korake u borbi protiv neprijavljivanja ovakvih slučajeva i izricanja neadekvatnih kazni. Fondacija podržava istraživački program za otkrivanje i dokumentovanje trgovačkih ruta, digitalno skladištenje i udaljeni pristup bazi podataka o kulturnom nasleđu i kreiranje vodiča sa primerima dobre prakse za vlasti i interesne grupe. Sve ovo, uz dodatne podsticaje, funkcioniše na usklađen način, dovodeći lokalnu policiju i stručnjake u vezu, s ciljem uspostavljanja međunarodne mreže i standarda i stavljanja trgovine kulturnim nasleđem na vrh liste političkih prioriteta.

Konferencija je organizovana u okviru projekta IPA/2017: Suzbijanje teškog kriminala na Zapadnom Balkanu, a zajednički je finansirana od strane Evropske unije (DG NEAR) i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ). U projektu učestvuju Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije i Centar za međunarodnu pravnu saradnju (CILC). Za više informacija o projektu i aktivnostima u okviru njega, posetite sajt www.cscwb.info.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.