Skip to main content

16. juna 2018. godine organizovan je poseban događaj u Beogradu, jedinstveni sajam pod nazivom Rukotvorine života, sa izložbom rukotvorina izbeglica iz Irana i Avganistana, stanovnika Prihvatnog centra Adaševci u Šidu u Srbiji.

Na Sajmu je ukupno 15 žena izložilo svoje radove, nakit, odeću i ukrase nastale u radionici za šivenje u Centru. Sajam je održan u prostorijama socijalnog preduzeća Talk & Talk, u organizaciji Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u okviru mere Savetovanje i podrška tražiocima azila u Srbiji i Makedoniji Nemačke razvojne saradnje. Nevladine organizacije Novosadski humanitarni centar i Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije, kao i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, podržali su organizaciju Sajma.

Ideja je bila da se omogući bolja komunikacija, razumevanje i interakcija, kao i promovisanje kulturne raznolikosti, solidarnosti i integracije, tako što će se učesnicama omogućiti da se bolje upoznaju sa ljudima i zemljom u kojoj privremeno borave i da predstave sebe i deo svoje kulture. Pored toga, Sajam je imao humanitarnu notu i svi posetioci su imali priliku da kupe izloženi nakit, odeću i ukrase – uz simbolične donacije.

U Prihvatnom centru Adaševci trenutno boravi 300 izbeglica, koji osim iz Irana i Avganistana, dolaze iz Sirije, Pakistana, Iraka i Afrike. Velika većina je u tranzitu kroz Srbiju i čeka ispunjavanje neophodnih uslova za dalje putovanje do država članica Evropske unije.

Centar se nalazi u bivšem hotelu blizu autoputa za Hrvatsku. Donekle je izolovan i stanovnici nemaju priliku da često izlaze van njega, niti da sami organizuju vreme i rade nešto što bi njihov položaj promenilo nabolje. Zato su aktivnosti poput radionice za šivenje toliko značajne. Osim ove radionice, još nekoliko ih je organizovano u Centru – Upoznajmo Evropu, Sve o recikliranju, kao i obuke poput časova jezika, kurseva za krečenje kuće, itd. Organizovane su i razne sportske i rekreativne aktivnosti u kojima su stanovnici Centra rado učestvovali, jer im to omogućava priliku da se socijalizuju, razmenjuju iskustva i svoje životne priče.

Sama radionica za šivenje okupila je žene i muškarce zainteresovane za kreativni rad. Ideja je bila da se izbeglicama pruži prilika da prepoznaju i razvijaju svoje talente i veštine, i da istovremeno obogate svoj svakodnevni život.

Jedna od devojaka koja redovno pohađa radionicu za šivenje i koja je bila na Sajmu, izjavila je sledeće: „Dolazim iz Irana i tamo sam u kompaniji za izradu odeće radila na mašini za šivenje. Sviđa mi se radionica i mislim da će mi biti korisno sve što sam naučila.” Zatim je dodala da bi volela da ode u Nemačku i pronađe posao sličan onome koji je imala u Iranu. Njena prijateljica koja je bila na Sajmu takođe želi da ode u Nemačku. Kaže da bi volela tamo da završi školu i pronađe dobar posao koji bi mogao da podrži njene životne potrebe.

Beogradska publika je veoma dobro prihvatila Sajam. „Rukotvorine su veoma lepe. Drago mi je da sam imala priliku da pomognem, barem malo. Želim im sve najbolje”, „Sjajna ideja, divna izložba, hrabre i kreativne žene. Stvarno sam uživala. Srećno, dame!”, „Bilo je lepo na Sajmu, rukotvorevine su zaista lepo urađene”, samo su neki od komentara koji su se mogli čuti na događaju i pročitati na stranici događaja na Fejsbuku.

Uspeh Sajma se takođe ogleda u činjenici da je te subote prikupljeno oko 400 EUR koji će se iskoristiti za dalji razvoj radionice u Centru, ali su još važniji utisci žena izbeglica i njihova pozitivna razmišljanja.


O meri:

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH od jula 2017. godine implementira meru „Savetovanje i podrška tražiocima azila u Srbiji i Makedoniji“ u ime Nemačke razvojne saradnje. Ova mera se oslanja na povećanu potrebu da se tražiocima azila obezbedi pristup odgovarajućim informacijama i podrška tokom perioda tranzicije, kao i mehanizmi za potencijalnu integraciju. Imajući takav kontekst u vidu, glavni cilj ove mere je da se doprinese unapređenju položaja i perspektive tražilaca azila u prihvatnim centrima, obezbeđujući podršku implementaciji određenih i odgovarajućih mera fokusiranih na potrebe, koje podržavaju integraciju.

Osoba za kontakt: Michael Samec

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.