Skip to main content

U okviru projekta „Bolje prilike za zapošljavanje sezonskih radnika u Jugoistočnoj Evropi“ koji u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sprovodi GIZ u partnerstvu sa NALED-om i Centrom za Kreiranje Politika i Istraživanja (CRPM) iz Severne Makedonije, od 13-15. aprila 2022, organizovana je studijska poseta u Srbiji za predstavnike institucija Republike Severne Makedonije.

Cilj studijske posete bio je da se ključni akteri procesa unapređenja sistema angažovanje sezonskih radnika razmene znanja i upoznaju sa iskustvima kolega iz Srbije, primerima dobre prakse i rezultatima reforme koja je sprovedena u Srbiji u prethodnom periodu. Kao ključni akteri, pored Ministarstva rada Severne Makedonije prepoznate su Uprava javnih prihoda, Agencija za zapošljavanje, PIO fond i dr.

Studijska poseta realizovana je uz veliku podršku NALED-a, a učestvovali su predstavnici Poreske uprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva za rad i zapošljavanje, Ministarstva poljoprivrede, kao i Centralnog registra osnovnog socijalnog osiguranja.

U okviru posete, učesnici su imali prilike da posete poljoprivredno gazdinstvo Ostić iz Manđelosa kod Sremske Mitrovice, koje za potrebe proizvodnje kornišona i rena angažuje veliki broj sezonskih radnika. Prema rečima Branka Ostića, vlasnika gazdinstva, sistem elektronske prijave i odjave radnika putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs koji je pušten u rad u januaru 2019, u mnogome je olakšao i ubrzao proceduru angažovanja radnika, a istovremeno doprineo uštedama i efikasnijem poslovanju ovog poljoprivrednog proizvođača, koji najveći deo svojih proizvoda izvozi u Nemačku.

Ovaj sistem doneo je velike koristi poslodavcima, radnicima, ali i državi. Tri godine nakon uvođenja, registrovano je više od 600 poslodavaca (pojedinaca i pravnih lica) i 60.000 sezonskih radnika, što je rezultiralo sa oko 7,5 miliona EUR koje je država prikupila na ime poreza i doprinosa.

Zbog toga, Nemačka razvojna saradnja i dalje podržava regionalnu razmenu i prenos znanja i najboljih praksi u unapređenju sezonskog zapošljavanja u zemljama Zapadnog Balkana.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.