Skip to main content

Beograd, 29. septembar – Brojni građani i građanke prestonice su ove subote u okviru „Klimatskog sela“ na Adi Ciganliji učestvovali u edukativnim, porodičnim i aktivnostima za decu čiji je cilj bio razumevanje efekata klimatskih promena na naš svakodnevni život i doprinos koji možemo da damo u cilju njihovog smanjenja i usporavanja, a u krajnjoj liniji prilagođavanja na klimatske promene.

U sklopu „Klimatskog sela“, nekoliko organizacija je predstavilo svoje aktivnosti i projekte u oblasti zaštite životne sredine. Posetioci šatora Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) su tako mogli da pogledaju vođenu izložbu „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera”, da se pomoću VR naočara virtuelno nađu u logističko-trgovinskom centru za biomasu, ali i da ponesu kući uzorke drvne biomase.

Neki od njih upoznali su se sa mogućnostima upravljanja otpadom u kontekstu klimatskih promena, a oni najaktivniji učestvovali su u biodiverzitetnim turama oko Ade Ciganlije. Stručne ture organizovane su u okviru Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet, koji implementira GIZ, a finansira Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

„Klimatsko selo“ je deo „Nedelje klimatske diplomatije“, koju organizuje Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, pod pokroviteljstvom EU, uz saradnju s brojnim partnerima, među kojima su GIZ, ambasade Švedske, Nemačke i Francuske, Privredna komora Srbije i brojne organizacije, institucije i startap kompanije.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.