Skip to main content

Prvi virtuelni Sajam zapošljavanja u Srbiji, koji je Nacionalna služba za zapošljavanje Republike Srbije organizovala u saradnji sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK), održao se 20. maja 2021. godine na inovativnoj mrežnoj platformi. Sajam je omogućio komunikaciju između 7.500 registrovanih tražilaca posla, uključujući 1.599 povratnika, i 70 kompanija. Ponuđeno je oko 2.800 radnih mesta i dostavljeno 7.302 radne biografije. 54% od ukupno registrovanih učesnika bile su žene.

Kroz tri različita vebinara paralelno sa glavnim programom, Sajam je obogaćen sadržajima posebno relevantnim za teško zapošljive grupe, kao što su na primer „Kako preživeti razgovor za posao?“ i „Moja prava prilikom zasnivanja radnog odnosa“. Ovim predavanjima prisustvovalo je više od 2.500 učesnika.

U cilju uključivanja ranjivih grupa stanovništva, posebno povratnika, lokalne organizacijе civilnog društva dodatno su angažovane da organizuju i održavaju informativne događaje u formiranim zajednicama, da mobilišu ciljne grupe da im omoguće da aktivno učestvuju na Sajmu i po potrebi ih upute na DIMAK. Pored ovoga, brojni postovi podrške od strane savetnika DIMAK-a objavljivani su na veoma posećenoj Facebook stranici DIMAK Srbija. Velikim uspehom i obimom prvog virtuelnog Sajma zapošljavanja u Srbiji načinjen je značajan korak ka inovacijama, digitalizaciji i razvoju kapaciteta Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sajam su, svojim obraćanjima, otvorili Ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje i šef odeljenja za razvojnu saradnju u Nemačkoj ambasadi u Beogradu. Ministarka je podsetila na to da je u februaru ove godine usvojena Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji za period 2021-2026, a u martu je Vlada Srbije usvojila trogodišnji Akcioni plan čime se jasno definišu smernice u razvoju politike zapošljavanja u Srbiji, čiji je cilj povećanje stope zaposlenosti, a na principu kvalitetnog, održivog i dostojanstvenog rada.

DIMAK centar osnovan je u Srbiji 2016. godine u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj“ koji po nalogu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.